Zdravstvenim centrima i domovima zdravlja u Aranđelovcu uručeno 12 sanitetskih vozila

Autor: Tanjug

Vesti

16.12.2019

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvanaest sanitetskih vozila sa pratećom medicinskom opremom uručeni su danas u Aranđelovcu domovima zdravlja i zdravstevnim centrima iz cele Srbije u prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara i ministarke pravde Nele Kuburović.

RepublikaFoto: Republika
Nela Kuburović i Zlatibor Lončar

Sredstva za nabavku 12 saniteta, u ukupnom iznosu od blizu 134 miliona dinara, prikupljena su po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja - oportuniteta, a raspoređena na Javnom konkursu koji je sprovelo Ministarstvo pravde.

Ministar Lončar čestitao je predstavnicima zdravstvenih ustanova, kojima su uručeni ključevi vozila, istakavši koliko je važno da saniteti kao pokretne bolnice budu u dobrom stanju i da imaju adekvatnu i ispravnu opremu koja zdravstvenim radnicima olakšava posao dok pacijentima ukazuju potrebnu pomoć .

- Posebno zahvaljujem ministarki Kuburović koja je prepoznala značaj svega ovoga, jer ovo što radimo u proteklih nekoliko godina, mogli su da rade i neki drugi, a nisu. Zamislite u kakvoj bismo danas bili situaciji da se to radilo i ranije, da su ovim tempom snabdevali bolnice sanitetima i neophodnom opremom - rekao je Lončar.

Ministar je kazao da je poslednjih godina zaustavljeno propadanje državnog zdravstva koje je, kako kaže, bilo na najnižim mogućim granama, i naglasio da je potrebno da uradi još mnogo toga i da se nastavi sa ulaganjima u zdravstvo kako bi svaki građanin Srbije i svaki zdravstveni radnik osetili poboljšanje.

- Mi to možemo, imamo plan i projekciju, a uz ljude koji vode zdravstvene ustanove, možemo to i da ostvarimo - poručio je ministar.

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar

Govoreći o ulaganjima u zdravstvo, naveo je da Opšta bolnica u Aranđelovcu prvi put dobila skener, kao i da je renoviran prijemni deo te ustanove zahvaljujući donaciji firmi Bekament.

- Zajedno s rukovodstvom bolnice i lokalnom samoupravom pokazali su da je moguće postići mnogo toga kad se hoće i kad nema sujete i opstrukcije, ali da je neophodno da se radi i bori za to - rekao je Lončar.

Naglasio je da se sa tim mora nastaviti jer, kaže, građani to očekuju.

- Naš jedini zadatak je da pacijenti imaju ove sanitete, da imaju skener, odličnu opremu, stručno i ljubazno osoblje i da imamo sistem koji će da funkcioniše i daje rezultate - rekao je Lončar.

Ministarka Kuburović rekla je da se četvrtu godinu zaredom dodeljuje sredstva iz oportuniteta koja su prikupljena zahvaljući radu tužilaštava, a ove godine Ministatrstvo pravde je na osnovu sprovedenog konkursa dodelilo 470 miliona dinara za 150 projekata.

- Zdravlje uvek ima prioritet i svake godine najviše sredstava izdvajamo za zdravstvene ustanove. Ove godine je bilo 180 miliona za 35 zdravstvenih ustanova, a za četiri godine dodeljeno je oko 700 miliona dinara za zdravstvo, najviše je otišlo za sanitetska vozila, blizu 300 miliona dinara.

Kuburović je najavila da će početkom 2020.godine biti raspisan peti konkurs i pozvala sve zainteresovane ustanove, kojima je potrebna pomoć, da se prijave.

RepublikaFoto: Tanjug
Nela Kuburović

- Ovim pokazujemo transparentan rad i na koji način brinemo o javnom zdravlju ali i o drugim ustanovama jer novac dajemo i za prosvetu, socijalnu zaštitu, kulturu - rekla je Kuburović.

Direktorka Opšte bolnice u Aranđelovcu Nina Jeličić zahvalila je ministru Lončaru i ministarki Kuburović na dodeli vozila zdravstvenim ustanovama kako bi se obezbedio bezbedniji transport pacijenata naročito u situaciji kada je, istakla je, vreme značajan faktor za preživljavanje.

Kako je rekla, bolnicu u Aranđelovcu je prošle godine u saradnji sa Ministarstvom zdravlja dobila kombi za potrebe pacijenata koji su na terapiji dijalize, zračenja i hemoterapije.

- Ovim je obnovljen naš već dotrajali vozni park. Saniteti prelaze i više od 500 hiljada kilometara godišnje i prevezu više od 1000 pacijenata - kazala je Jeličić.

Zahvalila je ministru Lončaru za sve što čini za celokupno zdravstvo u srbiji i za maksimalan trud koji ulaže za unapređenje kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Direktorka Instituta za neonatologiju Beograd Milica Ranković Janevski kaže da nabavka sanitetskog vozila sa kompletnom opremom za transport novorođenih beba je od izuzetnog značaja za tu ustanovu koja je pre 30 godina nabavila prvo vozilo za tu namenu.

- Da bi transport novorođenih beba širom Srbije uspešana,oprema treba da bude optimalna, vozilo treba da odgovara uslovima rizičnog prevoza beba i da prateća oprema bude adekvatna da bi se pružile mere neinvazivnog lečenja tokom transporta pacijenta - rekla je Ranković Janevski.

Nova sanitetska vozila sa pratećom medicinskom opremom uručena su zdravstvenim ustanovama u Zaječaru, Sjenici, Aleksincu, Somboru, Lebanu, Inđiji, Topoli, Beloj Palanci, Prijepolju, Ražnju, Sokobanji i Institutu za neonatologiju u Beogradu.

Ministarstvo pravde od 2016.godine kontinuirano sprovodi javni konkurs za dodelu novca koja javna tužilaštva prikupe po osnovu oportuniteta sa ciljem izbora projekata od javnog interesa u oblasti zdravstva,kulture, prosvete, humanitarnog rada...

Ministarstvo je i u 2019. godini organizovalo javni konkurs, a za 150 projekata izdvojeno je 470 miliona dinara.

Za nabavku sanitetskih vozila i medicinske opreme za 35 zdravstvenih ustanova izdvojeno je blizu 182 miliona dinara, a za 22 projekta iz oblasti socijalne zaštite odobreno je blizu 70 miliona dinara.

Za renoviranje i opremu 65 škola i vrtića raspoređeno je oko 142 miliona dinara, dok je 11 projekata iz oblasti kulture dobilo blizu 51 milion dinara.

Ukupno je od 2016. godine za 450 projekata izdvojeno više od 1,6 milijardi dinara, a od čega je za zdravstvo opredeljeno gotovo 700 miliona dinara.

U protekle četiri godine iz sredstava oportuniteta nabavljeno je 67 sanitetskih vozila

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading