Stefanović: Konkurs za nove članove REM raspisan, ali ljudi se plaše da konkurišu zbog opozicije

Autor: Republika

Vesti

14.12.2019

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef vladine Radne grupe za unapređenje izbornih uslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je konkurs za nove članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) raspisan i da je do kraja godine moguće izabrati pet novih članova REM-a.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nebojša Stefanović

Na trećoj rundi dijaloga predstavnika vlasti i opozicije, uz posredovanje Evropskog parlamenta o izbornom procesu u Srbiji zaključeno je juče da je potrebno unaprediti rad REM-a imenovanjem "tri plus dva" nova člana tog tela, doneti novi propis za javne medijske servise kao i osnovati Nadzorni odbor u Narodnoj skupštini.

- Skupština Srbije će nove članove na osnovu konkrusa izabrati. Zavisi od toga ko se prijavi, imate situaciju da neko ne želi da konkuriše za mesto u REM-u jer se boji od opozicije da će ih provlačiti kroz blato - kazao je televiziji Prva Stefanović, koji je i ministar unutrašnjih poslova.

Tokom dijaloga je dogovoreno da predstojeći izbori ne budu održani u martu, već u kasnijem periodu, ali onom koji Ustav Srbije dozvoljava. Stefanović je rekao da je nadležnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića da odluči koji će to datum biti, ali da je krajnji rok 3. maj 2020. "Hteli smo da izađemo u susret zahtevima opozicije, nevladinim organizacijama i stručnjacima i da uredimo izborni proces. To nismo uradili zato što smo slabi ili što se plašimo, već zato što želimo utakmicu u kojoj ćemo pobediti na fer i pošten način i na taj način da pokažemo da Srbija hoće da glasa za one koji nešto rade", istakao je on.

Kako je obrazložio, prethodno pominjani termin izbora mart 2020. godine promenjen je kako bi bilo vremena da se "implementiraju dogovorene promene".

- Uradili smo mnogo da bismo pokazali da imamo veći demokratski kapacitet nego opozicija. Oni bi samo da budu koministri, da se domognu fotelja - vlast nije tu zbog vlasti nego zbog naroda - rekao je Stefanović.

On je ponovio da je za unapređenje izbornog procesa uređen birački spisak, kao i da je građanima omogućeno da provere da li je neko glasao u njihovo ime.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading