Srbin, stručnjak sa Sorbone otkriva: Francuska je na kolenima, više stotina hiljada migranata bez kontrole

Autor:

Vesti

14.12.2019

09:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dušan Gujančić, istaživač sa Instituta za političke studije i doktorant na Univerzitetu Sorbona, kaže da je Francuska u velikom problemu zbog migracija. Prema opštoj proceni, oko 800 naselja na teritoriji ove države je oblast "urbanog geta" gde policija ili ne može da uđe, ili pak otežano ulazi. Ove oblasti obuhvataju nekoliko stotina hiljada stanovnika koje su van kontrole.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Gujančić objašnjava da je masovna migracija započela 70-ih godina XX-veka i da ona predstavlja svojevrstan paradoks. Naime, prva generacija migranata koja je došla iz francuskih bivših kolonija je samo želela da se skući i sebi obezbedi bolji život.

- Imigracija u Francuskoj je postala masovnija 70-ih godina, bilo je i ranije migracija, ali je to bilo evropsko stanovništvo. Taj talas migracija je krenuo iz biviših francuskih kolonija. Ovo je deo paradoksa, jer se prva generacija ponašala "normalno". Tražili su svoje mesto pod suncem trudeći se da zarade, skuće se i vode mirno svoj život. Njihovi sinovi, a pogotovu unuci, 3 i 4 generacija postali su veći Arapi od svojih dedova. Sve to je kulminiralo brojnim terorističkim napadima - kaže Grujančić.

Problemi sa imigracijom nastaju sa narednim generacijama koji su se odvojili od francuskog društva i koji su prihvatili ekstremističke ideje. Te nove generacije su bile potpuno različite od njihovih očeva i dedova koji su u potpunosti prihvatili Francusku.

Istovremeno, i Francuska država nije brinula o ovim mladim ljudima koji su se sve više odvajali u izolaciju. Živeći u predgrađima, izolovani i bez zaposlenja, vlasti nisu imale smišljen plan šta raditi dalje sa potomcima migranata.

RepublikaFoto: youtube.com/ Ras Televizija
Dušan Gujaničić

-  Greška francuske je bila ta što je to stanovništvo smestila u predgrađima velikih gradova, gde je veliki stepen nezaposlenosti 30, 40 posto. Ovo je plodno tlo za delikvente različite vrste. Gradili su se stanovi i naselja, ali bez osmišljene politike šta dalje raditi sa njima i kako ih integrisati u društvo - navodi Grujačić.

Nedostatak pripadnika policijie i smanjivanje broja radnih mesta predstavlja dodatno opterećenje za ovaj problem. Grujačić navodi da je predsednik Sarkozi ukinuo skoro 13 hiljada radnih mesta u francuskoj policiji. Istovremeno, svake subote se na ulicama gradova odvijaju se socijalni protesti, pa su pripadnici policije prinuđeni da više pažnje posvete ovom problemu i sprečavanju izbijanja nereda.

Dušan Gujančić na kraju zaključuje da ovaj problem nije izazvan isključivo unutrašnjim procesima u Francuskoj, već i da strane zemlje svojim uticajem pogoršavaju stanje. Naročito je označen Katar koji sa svojom mrežom uticaja i sveštenika mlade ljude prevodi u ekstremni islam, od kojih pravi budće vojnike spremne za terorističke napade.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

14.12.2019 12:28

Blago nama kad imamo pametne ljude.