Vulin o histeriji u BiH zbog nagrade Handkeu: Nije Sarajevo sinonim za Džamahiriju zbog onih koji u njemu žive, već zbog onih koji njime vladaju

Autor: Tanjug

Vesti

12.12.2019

20:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ne znam kakve veze ima Nobelova nagrada za književnost sa Slobodanom Miloševićem, ali znam da se pisci i režiseri vređaju i proteruju iz gradova u kojima nema ni pravde ni slobode ni prava na drugačije mišljenje", izjavio je večeras ministar odbrane Aleksandar Vulin.

RepublikaFoto: Tanjug/ G. STANKOVIĆ
Aleksandar Vulin

- U totalitarnim društvima političari zabranjuju pisce i umetnike, a nigde u Evropi Handkeu nije zabranjeno da dođe osim u Sarajevo, i nigde se ne pita za veru i naciju Emira Kusturice osim u Sarajevu - poručio je Vulin odgovarajući na izjavu ministra unutrašnjih poslova BiH i zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoše Čampare da Vulin unosi konfuziju i nemire u celom regionu, jer je naslednik politike Slobodana Miloševića.

 

 

- Da vest o proterivanju Handkea nije potpisana sa Sarajevo mislio bih da je vest iz Rake, prestonice kalifata. Da primitivne i sramne uvrede Emiru Kustiruci nije potpisala SDA, bio bih ubeđen da je u pitanju saopštenje Islamske države. Nije Sarajevo postalo sinonim za Džamahiriju zbog onih koji u njemu žive, ali jeste zbog onih koji njime vladaju - izjavio je Vulin.

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, austrijski pisac Peter Handke, proglašen je nepoželjnom osobom u Kantonu Sarajevo.

Ovu odluku je inicijativu Stranke demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića, donela kantonalna skupština na jučerašnjoj sednici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading