Bocan Harčenko skenirao situaciju na Balkanu: Rusija nikad aktivnija, politika Srbije najbolja

Autor:

Vesti

11.12.2019

06:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko se pogleda nekoliko poslednjih decenija, politika Rusije na Balkanu nikad nije bila aktivnija nego što je to danas, ocena je ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Bocan Harčenko

- Interes Rusije je da sarađuje sa svakom zemljom u regionu ako to želi, ali jasno je da najbolje odnose ima sa Srbijom kao najvećom i najmoćnijom zemljom regiona, zasnovane na tradiciji, ali i pragmatizmu - istakao je Bocan-Harčenko.

Navodeći da je cilj Rusije jačanje prisustva na Balkanu, ruski diplomata precizirao je da to podrazumeva rešavanje zajedničkih zadataka i uzajamno poštovanje.

- Sada sa Srbijom imamo najbolju saradnju. Nikada nije bila tako prisna. Najvažnija tema je Kosovo i tu postoji podrška, ali i uzajamna podrška u međunarodnim institucijama kao što su UN - rekao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o odlučnosti Srbije i regiona za članstvo u Evropskoj uniji, diplomatski predstavnik Moskve u Beogradu je rekao:

- Interes Srbije i drugih zemalja regiona za članstvo u EU nije smetnja niti prepreka za saradnju s Rusijom. Poštujemo taj stav. Što se Srbije tiče, očigledno je da Srbija ima sada najbolju politiku, po našem mišljenju. Mislim na politiku izbalansirane saradnje sa zapadnom Evropom i Rusijom. Smatramo da je to najbolja opcija za region.

Infrastrukturna raskrsnica Evrope

Prema rečima ruskog diplomate, najvažniji ekonomski projekat je nastavak izgradnje "Turskog toka".

- Sve se odvija u okviru dogovorenog i verujemo da će to biti realizovano sledeće godine i da će Evropa imati još jedan izvor gasa i priliku da ojača energetsku bezbednost, kao i region. Ne mogu da prihvatim tezu da se većim isporukama gasa, nafte jača zavisnost Balkana od Rusije. Ne, to je uzajamna zavisnost, svojevrsna integracija - rekao je Bocan-Harčenko i dodao da Balkan jeste, bio je i ostaće infrastrukturna raskrsnica Evrope.

Ipak, Bocan-Harčenko kaže i da Rusija ne smatra da je članstvo u EU rešenje za sve bolesti. Govoreći o NATO, rekao je da je stav Rusije poznat.

- Širenje je štetno, kao i učlanjenje u Alijansu pod pritiskom spolja. Vojna neutralnost koju sprovodi Beograd je najbolje rešenje - istakao je ambasador na predavanju "Balkanska politika Ruske Federacije", održanom u Institutu za Međunarodnu politiku i privredu koje su pratili ambasadori i predstavnici Bugarske, Maroka, Azerbejdžana, Češke, Slovačke, Švedske, kao i predstavnici Delegacije EU u Beogradu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading