Veselji saslušavan u Hagu tri sata

Autor:

Vesti

10.12.2019

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Specijalnom sudu u Hagu saslušan je odlazeći predsedavajući kosovskog parlamenta i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji o okolnostima pod kojima su bivši pripadnici OVK činili zločine nad Srbima i drugim nealbancima, kao i nad lojalnim Albancima tokom poslednjih sukoba na KiM. Pre polaska u Hag Veselji nije želeo da otkrije da li ga je Specijalni sud pozvao kao svedoka ili osumnjičenog. Ipak, Veselji se u sudnici zadržao puna tri sata, koliko je trajalo saslušanje.

Veselji saslušavan u Hagu tri sata

S druge strane, bivši agent ŠIK Naim Miftari, kome je Veselji bio nadređeni u kosovskoj tajnoj službi, tvrdi da je njegov bivši šef pozvan kao osumnjičeni. Veselji je drugi politički lider Albanaca, nakon Ramuša Haradinaja, koji će biti saslušan u Specijalnom sudu.

Jedan je od osnivača tzv. OVK i dugogodišnji prvi čovek prištinske tajne službe. Uz Hašima Tačija, Veselji se pominje u izveštaju koji je Dik Marti podneo Savetu Evrope o aferi trgovine ljudskim organima tokom rata 1989-1999. na KiM.

Veselji se pominje u izveštaju Dika Martija o trgovini organima

Za Veseljija se smatra da je bio član Albanske informativne agencije, koja je delovala u okviru FARK, albanske oružane formacije takozvane republike Kosovo, u kojoj su bili pretežno bivši oficiri JNA i radnici DB i MUP albanske nacionalnosti. Veselji, prema pisanju pojedinih medija, bio je direktno umešan u teroristički napad na autobus "Niš ekspresa" u Podujevu, kada je stradalo 12, a povređeno 43 Srba, kao i da je o tom zločinu bio upoznat Tači.

O Veseljiju se pisalo da je završio kurseve terorističke obuke u Albaniji, Nemačkoj i Švajcarskoj, da je kontrolisao, ali i da danas kontroliše tokove novca na KiM, trgovinu drogom, naftom, kao i da je odgovoran kao čovek iz senke za brojne likvidacije. Važi za čoveka iz senke i pravog gospodara Kosova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading