CEAS poziva državne organe da reaguju povodom mizogine Šešeljeve izjave "Jelena Milić je NATO picajzla"

Autor:

Vesti

06.12.2019

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) poziva nadležne skupštinske i druge državne organe, a pre svega poverenicu za ravnopravnost, da hitno reaguju u skladu sa svojim nadležnostima na misogino saopštenje Srpske radikalne stranke (SRS) (link je niže u prilogu). Već u samom naslovu saopštenja se kaže: "Dokazao sam da je Jelena Milić NATO picajzla".

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ/R. PRELIĆ
Jelena Milić i Vojislav Šešelj u klinču

CEAS podseća da je SRS parlamentarna stranka, pa se delom finansira i iz budžeta Republike Srbije (RS), dakle i od novca poreskih obveznika, među kojima je CEAS, kao udruženje građana i Jelena Milić, kao pojedinac.

CEAS  zbog pogrešnih i tendencioznih izjava Vojislava Šešelja, inače pravosnažno osuđenog za zločine protiv čovečnosti, posebno naglašava da je dotični tužen zbog misoginih uvreda iznešenih uz odobravanje voditeljke na TV sa nacionalnom frekvencijom, dakle sa javnim resursom, koji je i resurs CEAS-a i Jelene Milić kao legitimnih subjekata demokratskog društva. Vojislav Šešelj je, naime, objavio knjigu pod naslovom "Jelena Milić NATO picajzla" koju je promovisao na TV Happy, a pokušavao je i na Studiju B i na TV Pink. Na TV Pink sada nesmetano jutarnji program vodi voditeljka koja je vodila i spomenutu emisiju. 

Da apsurd bude još veći većina medija reč picajzla piše sa zvezdicama. Šešelj je u međuvremenu bez ometanja nastavio sa misoginim ispadima protiv Jelene Milić na TV sa nacionalnim frekvencijama, posebno na Happy TV.

U tužbi se kaže: Tuženi (Vojislav Šešelj) je svojim izjavama tokom gostovanja u emisiji "Dobro jutro Srbijo" na TV Happy od 15. avgusta 2018. godine povredio čast i dostojanstvo Tužilje (Jelene Milić), iznošenjem uvreda na račun Tužilje. Tužilja traži da sud utvrdi da je Tuženi povredio njenu čast i ugled, obaveže Tuženog da Tužilji isplati novčani iznos u visini od ..... dinara na ime naknade nematerijalne štete zbog prouzrokovanih duševnih bolova i straha, i obaveže Tuženog da objavi presudu.

Šešelj nije tužen zbog izjava o tome kako se CEAS finansira, niti zbog izjava o projektima koje sprovodi sa NATO Odeljenjem za javnu diplomatiju, na šta Šešelj, a i neki mediji,  pokušavaju da usmere predstojeće suđenje. Inače, ne postoji nikakav akt o finansiranju ili nefinansiranju  CEAS od strane NATO,  kako se to u saopštenju SRS pogrešno navodi. Svi projekti i donatori CEAS su oduvek javno dostupni na sajtu organizacije.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Vojislav Šešelj

CEAS podseća da je Šešelj na drugoj TV sa nacionalnom frekvencijom još pre par godina iznosio misogine uvrede na račun Jelene Milić tvrdeći da se raspada od sifilisa, da spomenemo samo ovu od mnogih, koje nikada nisu naišle na nečiju osudu, što na sreću nije slučaj sa njegovim drugim žrtvama.

CEAS izražava nezadovoljstvo zbog načina na koji je novinar agencije BETA izveštavao sa ročišta, koji je očito kao i drugi mediji, došao na poziv SRS jer mi ne zovemo medije na mnogobrojne procese koje vodimo. Prinuđeni smo da podnosimo krivične prijave i parnične tužbe protiv poznatih lica, poput Nemanje Ristića, jednog od osuđenih za pokušaj puča u Crnoj Gori, i medija za pretnje po život, uvrede i defamacije usled neadekvatne reakcije nadležnih državnih organa. Po mnogima se ni par godina po podnošenju još uvek ne postupa.

Samo dan ranije Jelena Milić je imala izuzetno naporno ročište u sporu u kome tuži Jugoslava Petrušića, protiv koga se vodi sudski postupak za ubistvo dva Albanca.

BETA pogrešno i tendenciozno opisuje atmosferu pre ročišta tvdeći da je ličila na „raspravu dve strane.“ CEAS naglašava da je Vojislav Šešelj prilikom dolaska na ročište prolazeći hodnikom vikao: "Gde je NATO picajzla, da li je stigla NATO picajzla", pa zatim kada je ugledao Jelenu Milić uzviknuo "evo je NATO picajzla". Pravni zastupnik je samo rekla da je ime njene klijentkinje Jelena Milić, a sama tužilja nije ni pre, a ni tokom ročišta ni jednu reč rekla.

CEAS inače primećuje trend koji trenutno nameće i Milomir Marić da su SRS i Vojislav Šešelj, s jedne strane, i CEAS i Jelena Milić s druge strane, dve strane iste medalje, što mi sa rezigniranošću odbijamo svih ovih godina, a tako ćemo i nastaviti. Naše metode, rezultati javnog rada i naše vrednosti nisu ni na koji način uporedljivi.

CEAS obaveštava i druge medije koji prave atmosferu „predstojećeg spektakla“ u sudnici da će CEAS i Jelena Milić učiniti sve da do toga ne dođe, jer je to jedan od poznatih Šešeljevih metoda da se udalji od suštine. Ovog puta suština je da institucije treba da rade, da moraju da reaguju jednako u jednakim slučajevima i da je misoginija, koju nesmetano širi Šešelj, neprihvatljiva, bez obzira od koga i zašto dolazi i ko je njena meta.

CEAS i Jelena Milić odbijaju navodnu „medijaciju“ koju nudi Milomir Marić, zato što odbijamo da nas kadije tuže i da nam kadije sude, pa i da nas individualno aboliraju od optužnica da smo špijuni i izdajnici, kao što je to navodno nudio Petrušić.  CEAS i Jelena Milić, takođe, ne prihvataju  argumente kojima se pravda ravnodušnost i nereagovanje na šikaniranje kroz koje prolazimo, a koji se može svesti na sledeće - išli su na TV Happy ili Pink, dobili su šta su hteli. U pitanju su mediji sa nacionalnom frekvencijom s jedne strane i legitimni akteri javnog života s druge.

CEAS podseća poverenicu za ravnopravnost da je još uvek u toku akcija 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, te da je sistemska misoginija narodnog poslanika vrlo vidljiva u medijima i da itekako predstavlja nasilje nad ženama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
SrceSrpskoJohanovo

07.12.2019 19:22

Samo pitam: koliko ima NATO picajzli u Srbiji.? Ja sam ruski obojeni probiotik ali plašim se američkih picajzli. Jelena je njihov getista.

Mileva

08.12.2019 19:16

Ne znam sta je sve doticna gospodja, ali da je neprijatelj Srbije, to je ocigledno.