(FOTO, VIDEO) "Dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije": Vučić i Lukašenko položili vence na spomenike oslobodiocima!

Autor: Tanjug

Vesti

02.12.2019

15:39 >> 15:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, odali su danas popodne počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu, čime je počela zvanična dvodnevna poseta predsednika Belorusije Srbiji.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Lukašenko stigao u Srbiju

Pre nego što su položili vence, srpski predsednik je sačekao na aerodromu Aleksandra Lukašenka, a upriličen je i svečani doček, pa je predsednik Belorusije dočekan domaćinski pogačom i solju, kako nalažu srpski običaji.

 

- Dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije - stoji na zvaničnoj instagram stranici predsednika Srbije. 

Nakon toga dvojica predsednika su se uputila ka Groblju oslobodiocima Beograda.

Dvojicu predsednika na Groblju oslobodiocima Beograda 1944. dočekali su počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, a uz intoniranje himni dve zemlje, Vučić i Lukašenko su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944.

 
RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Lukašenko i Vučić

Vučić i Lukašenko su zatim položili vence i na Spomenik crvenoarmejcu podignutom u čast sovjetskih vojnika palih za slobodu Beograda.

 

Lukašenko se upisao u knjigu poseta počasnih gostiju.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Lukašenko se upisuje u knjigu poseta počasnih gostiju

Groblje oslobodilaca Beograda, koje se nalazi preko puta Novog groblja, posvećeno je jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda oktobra 1944. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

U memorijalnom kompleksu, otvorenom 20. oktobra 1954. godine, sahranjeno je 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ) i 818 boraca Crvene armije.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Vučić i Lukašenko

Vučić i Lukašenko sutra će imati sastanak u četiri oka posle kojeg će biti održan plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Odali počast

Nakon toga uslediće ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, posle čega će se predsednici Vučić i Lukašenko obratiti medijima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mia

02.12.2019 17:58

Dobrodosao!