Kraj jedne ere: ZATVARA SE HAŠKI TRIBUNAL!

Autor: Tanjug

Vesti

25.09.2017

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tribunal u Hagu za bišu Jugoslaviju u nedelju je posetilo više od 900 građana i medija, koji su poslednji put imali priliku da "zavire iza zavese" pred zatvaranje ovog ad hoc suda, 31. decembra tribunala 2017. godine, saopšteno je danas iz Haga.

RepublikaFoto: youtube.com/International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY)
Haški tribunal, simbol jednog vremena

Tokom "Otvorenog dana" Trbinala, posetioci su obišli sudnice, prisustvovali su projekcijama najnovijih dokumentarnih produkcija Tribunala i pregledali izložene artefakte iz njegovih arhiva.

Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju, poznatiji kao Haški tribunal je prvi sud za ratne zločine koje su kreirale Ujedinjene nacije, i prvi međunarodni tribunal od Ninberškog i Tokijskog procesa.

Tokom 24 godine rada, kako je saopšteno, Haški tribunal je napravio značajne korake u nastojanju da se privedu pravdi odgovorni pocinioci najtežih zločina, kao što su ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid.

Tokom posete predsednik Tribunala Karmel Ađijus govorio je značajnim postignućima tribunala tokom 24 godine rada, posebno isticučhi njegovu ulogu u borbi pritiv nekažnjivosti.

Prema njegovim rečima, mnogo toga još treba uraditi širom sveta, da bi se osigurala pobeda nekažnjivosti.

Posetu građana "Otvoreni dan" organizovala je opština Hag, kako bi tamošnjoj javnosti dala mogućnost da sazna više o svakodnevnim funkcijama i ciljevima ove institucije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading