Putinov i Erdoganov dar Srbima za Božić

Autor: B.K.

Vesti

02.12.2019

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da će gasovod "Turski tok" biti svečano pušten u rad 8. januara 2020. godine u Istanbulu. Erdogan je to rekao na ceremoniji pokretanja drugog gasovoda TANAP, preko kojeg će gas iz Azerbejdžana dolaziti do Turske i Evrope, a za Srbiju je svakako simbolično što je strateški važan projekat početi da radi baš na drugi dan najvećeg pravoslavnog praznika Božić.

Foto: Tanjug/AP
ZAJEDNIČKI PROJEKAT: Lideri Turske i Rusije

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će ruski predsednik Vladimir Putin posetiti Tursku u prvoj nedelji januara naredne godine, prenosi TASS.

- Predsednici Rusije i Turske sastaće se povodom završetka radova na "Turskom toku". Oni će, takođe, razgovarati o bilateralnim odnosima - naveo je Peskov.

Radovi na trasi gasovoda kroz Srbiju maltene završeni

"Gasprom" je 19. novembra saopštio da su oba kraka gasovoda "Turski tok" napunjena gasom.

Trasa "Turskog toka" kroz Srbiju, kako je naš list nedavno pisao, gotovo je završena, od Bugarske do naše granice s Mađarskom. Kada gasovod profunkcioniše, Srbija će ubirati velike prihode od tranzita ruskog gasa ka Evropi, a biće nam dugoročno rešen i problem snabdevanja za domaće tržište.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Lukašenko u Beogradu

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko danas stiže u dvodnevnu posetu Beogradu. Planirano je da na početku posete sa Vučićem položi vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu. Za sutra je predviđena ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, a zatim će uslediti razgovor dvojice predsednika, pa plenarni razgovori delegacija dveju zemalja. Lukašenko bi trebalo da se obrati poslanicima u Skupštini Srbije.

Funkcionisanje "Turskog toka" biće i jedna od glavnih tema razgovora predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju 4. decembra. Razgovaraće se, naravno, i o Kosovu, a očekuje se da će dvojica lidera pričati i o špijunskoj aferi koja je nedavno potresla Srbiju i drugim gorućim temama. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading