Analiza Rojtersa: Srbija u sendviču između Zapada i Rusije!

Autor:

Vesti

30.11.2019

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je pod pritiskom i Zapada i Rusije, ocenjuje britanska agencija Rojters u analizi uoči Samita NATO, koji će se naredne sedmice održati u Londonu, a u svetlu ocena francuskog predsednika Emanuela Makrona o potrebi jačanja Alijanse.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp i Putin

Makron je od oktobra dovodio u pitanje efikasnost NATO, privremeno zaustavio proširenje EU i pozvao na novi strateški odnos sa Rusijom. Rojters ocenjuje da veliki broj država ima razloga da obrati pažnju na njegov diplomatski stil razdrmavanja, ali da će samo nekoliko njih njegove reči osetiti konkretnije od Srbije. Za Beograd, kako navode, svako povlačenje Evrope ili NATO moglo bi da otvori prostor Rusiji da popuni prazninu, imajući u vidu bliske političke, vojne i ekonomske odnose Moskve i Srbije.

To će verovatno, dodaje agencija, biti razmatrano na samitu NATO lidera kako bi razgovarali o budućnosti njihovog vojnog saveza "pošto se Balkan, poput Baltika, može smatrati pregradom protiv uticaja Moskve".

Rojters citira saradnika u Atlantskom savetu i stručnjaka za ruski uticaj Dimitra Bečeva da ako Zapad prestane da se angažuje i prepusti region, onda će Rusija imati mnogo prilika da iskoristi situaciju.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Posledice Makronovog stava

Rojters podseća i da je Makron odbio da da zeleno svetlo Albaniji i Severnoj Makedoniji za otvaranje pristupnih pregovora i ocenjuje da, iako je Srbija već započela pregovore o članstvu, sada oseća posledice Makronovog odbijanja da otvori vrata drugima u EU. Prenosi i da bivši vojni diplomata i član beogradskog centra za spoljnu politiku Milan Karagaća ne smatra da Rusija ima velike planove da strateški iskoristi Srbiju, ali da je vidi kao "piona u svojoj velikoj igri sa Zapadom".

S druge strane, ako se Srbija pridruži EU, Bečev kaže da bi mogla da nalikuje Kipru i Mađarskoj, članicama EU, koje imaju bliske odnose sa Moskvom.

- Srbija će biti slaba ili proruska ako završi u EU, što nije loš ishod ni za Rusiju - tvrdi on.

Rojters podseća i na obaveštajnu aferu u Srbiji koju navodi kao "poslednji primer navodnog mešanja" i prenosi izjavu neimenovanog NATO zvaničnika da Alijansa radi na promociji stabilnosti, bezbednosti i saradnje na zapadnom Balkanu.

- Svako spoljno mešanje u unutrašnje demokratske procese je neprihvatljivo. Pozivamo Rusiju da učini to isto - naveo je on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading