Srbija dobija sever Kosova

Autor:

Vesti

25.09.2017

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci imaju plan da podele Kosovo i Makedoniju, koji će sprovesti preko Zorana Zaeva, otkriva za Srpski telegraf Ljupčo Palevski, doskora jedan od najbližih saradnika makedonskog premijera. Po tom planu, Srbija će dobiti sever Kosova, a Albanci, zauzvrat, deo Makedonije u kom je njihovo stanovništvo u većini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ulaze u sastav Srbije: Zvečan, Leposavić, Kosovska Mitrovica i Zubin potok

Palevski, koji je bio predsednik najvećeg i najvažnijeg, skopskog odbora SDSM, stranke Zorana Zaeva, tvrdi da je scenario koji je do najsitnijih detalja skrojen u Vašingtonu već spreman za realizaciju. Ona bi, kako procenjuje, mogla da počne već sledeće godine.

NAJVEĆI GUBITNICI

Prema saznanjima našeg sagovornika, najveći gubitnici tajnog američkog plana biće Makedonci, dok će Albanci biti na korak od ostvarenja svog višedecenijskog sna - formiranja velikoalbanske države. Srbi bi dobili ceo severni deo Kosova, a bilo bi sprečeno i otcepljenje teritorije koju Albanci nazivaju Preševskom dolinom (Preševo, Bujanovac, Medveđa). Ipak, smatra Palevski, upitno je da li bi sve to moglo da se završi bez oružanih sukoba.

- Tajni američki plan je da se što pre sprovede podela Kosova i Makedonije, pre svega u korist Albanaca, kojima će se pružiti prilika da stvore veliku državu. Oni smatraju da nema vremena da se ta teritorija etnički očisti, kako je to bio slučaj na Balkanu tokom devedesetih, već nastoje da plan što pre sprovedu, ako treba i oružanim konfliktom, najkasnije do sledeće godine. Tramp je u svom govoru pred Generalnom skupštinom UN jasno naznačio kako treba da se rešavaju geopolitički problemi, a Zaev je kao američka marioneta u Skoplju dužan da sprovede ovaj plan u delo - tvrdi Palevski.

4 MESECA ZAEV NA ČELU MAKEDONSKE VLADE

On ističe da je važan deo plana da Srbija dobije sever Kosova.

- Svi smo ovde u Makedoniji prevareni jer smo verovali Zaevu. A onda, albansko pitanje u Makedoniji pokrenuo je Makedonac, ne Albanac. Zaev ranije nije pokazivao ovakvu naklonost velikoalbanskim pretenzijama, ali je 2016. iskoristio nezadovoljstvo Makedonaca da konačno krene u sprovođenje opasnog plana - objašnjava Palevski.

PRETOVAR DROGE

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović za Srpski telegraf ocenjuje da je nezvanično Makedonija već podeljena država.

- To nije nigde zvanično rečeno, ali vi imate situaciju da u zapadni deo te zemlje makedonska policija i zvanični organi maltene ne smeju da ulaze. To su delovi gde su kampovi za džihadiste i gde se obavljaju pretovar i dalja raspodela droge za zapadnu, centralnu i severnu Evropu. Prema tome, svakako da neka podela Makedonije sada već nezvanično postoji - na zapadnu, koja je više albanska, i istočnu, makedonsku stranu - uveren je Radulović.

Makedonski analitičar Milenko Nedelkovski za naš list tvrdi da ovakva podela ne bi mogla da prođe bez novih krvavih sukoba na Balkanu.

- Podela Makedonije značila bi opšti rat! Olako prekrajanje granica i pripremanje terena za stvaranje "velike Albanije" je nedopustivo, a mislim da je neprihvatljivo čak i za Amerikance u ovom trenutku, kada nastoje da uvuku Makedoniju u NATO - zaključuje Nedelkovski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading