Tajni agenti vršljaju po našoj zemlji! 3 najpoznatije špijunske afere koje su potresle Srbiju

Autor:

Vesti

21.11.2019

06:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Špijuniranja naše zemlje od regionalnih i svetskih obaveštajnih službi pojačalo se poslednjih godina, a njihov cilj je destabilizacija Srbije, pa tako neprijateljski signali dolaze iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije, a najviše iz Hrvatske. Takođe, ostalo je upamćeno hapšenje generala Momčila Perišića 2002. godine (suđenje i dalje traje), ali i navodni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, u koji su bili uključeni i Srbi i Rusi, prema tvrdnjama crnogorskih državnih organa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poslednja špijunska afera otkriven je objavljivanjem video snimka na kome glavni oficir ruske vojne obaveštajne službe (GRU) pukovnik Georgij Viktorovič Kleban podmićuje srpskog agenta u centru Beograda, nakon čega je BIA potvrdila autentičnost snimka, a o detaljima slučaja, javnost će biti obaveštena nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koja će biti održana sutra.

Do tada podsećamo na tri afere o kojima se još uvek govori.

Špijunska afera u motelu "Šarić"

Najveća obaveštajna afera u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija bila je hapšenje nekadašnjeg potpredsednika Vlade i generala Momčila Perišića 2002. godine. Vojna služba bezbednosti uhapsila je Perišića 14. marta 2002. godine u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali zbog sumnje da je odavao poverljive informacije službeniku američke ambasade Džonu Nejboru, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Hapšenje Momčila Perišića

On je uhapšen u trenutku kada je Nejboru predavao strogo poverljive dokumente koji, navodno, govore o učešću pripadnika Vojske Jugoslavije u ratnim operacijama u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

Perišić je kod sebe u momentu hapšenja osim telefona nokija 8210, baterije za mobilni, korisničke kartice 063 i nalivpera Vlade Srbije broj četiri imao telefonski imenik bele boje, novčanicu od 1.000 i dve novčanice od po 200 dinara, ručni sat marke seiko i adresar, kožni, crne boje, zavedeno je u zapisniku. Suđenje za ovu aferu još traje, sledeće ročište zakazano je za 28. januar.

Hrvatski špijun osuđen na tri godine

Operativci beogradskog centra Bezbednosno-informativne agencije uhapsili su 2016. godine u Beogradu Čedu Čolovića (57) zbog sumnje da je špijun jedne hrvatske obaveštajne službe. On je uhapšen dok je pokušavao da prebegne u Hrvatsku.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako su naveli u Višem javnom tužilaštvu, radi se o licu koje je do 1990. godine živelo i radilo u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Njega su naše službe pratile već duže vreme, a sud u Beogradu prihvatio je sporazum, odnosno nagodbu, o priznanju krivičnog dela između Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Čede Čolovića, te je doneo presudu prema kojoj se Čolović osuđuje na zatvorsku kaznu od tri godine.

Hrvatska je porekla svaku vezu sa njim.

Milov "državni udar"

Proces pred Višim sudom u Crnoj Gori trajao je nešto više od godinu i po dana, uz televizijski prenos i brojne kontroverze koje su ga pratile. Specijalni tužilac Milivoje Katnić tvrdio je da su zaverenici planirali da ubiju tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Milo Đukanović

Prema navodima optužbe, zavera je trebalo da se realizuje na dan izbora u oktobru 2016. godine, koji su protekli u senci policijskih akcija hapšenja tokom samog izbornog dana.

U optužnici stoji da su se crnogorski, ruski i srpski državljani udružili da bi na vlast doveli proruske snage u Crnoj Gori.

Na optužnici su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Moisejev pripadnici obaveštajne službe GRU, koji su svoje iskaze dali u Moskvi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading