Rat zbog Srbije! Proširenje EU posvađalo Angelu i Makrona

Autor:

Vesti

19.11.2019

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otvoreni rat u Evropskoj uniji zbog Srbije i ostalih balkanskih zemalja. U borbi za primat unutar EU francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel države koje bi trebalo da budu nove članice EU dođu kao moneta za potkusurivanje, pišu evropski mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Merkel / Vučić / Makron

Kulminacija sukoba započetog nedavno, kada je Makron objavio da sprema potpuno novi model za proširenje EU (a prvi među kandidatima su Srbija i Crna Gora) i kada je francuski veto stopirao početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, vrhunac je dostigla juče, na ministarskom savetu EU u Briselu.

Francuska je, naime, na ovom sastanku predstavila takozvani non pejper (obrazloženje u usmenoj formi ili pisani potpuno nezvanični dokument) o tome kako Pariz (čitaj Makron) vide model proširenja EU u budućnosti. Međutim, Berlin (čitaj Merkelova) to je dočekao na nož.

- Nemačka je krajnje rezervisana prema francuskom predlogu reforme procesa proširenja EU. Predlog ne donosi ništa novo, a usporio bi proces proširenja, ocenjuje se u Berlinu - piše Dojče vele, medijska kuća koja je glasnogovornik nemačke vlade.

Nemački medijski servis ocenjuje da to što se u najnovijem dokumentu ne traži samo reforma pristupnog procesa, već i reforma cele Evropske unije, pokazuje da Francuzi sa Balkanom ne misle ozbiljno i da je Makronov predlog samo zamazivanje očiju celoj Evropi.

Dojče vele podseća da je tokom najveće runde proširenja na istok Evrope pre 15 godina pre svih Francuska bila ta koja je tražila da Rumunija i Bugarska što brže uđu u EU.

Šta predlaže Francuska

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Makronov predlog, podsetimo, svodi se na to da zemlje kandidati Evropske unije pregovaraju poglavlje po poglavlje na taj način da čim zatvore jedno od njih dobijaju pristup novcu namenjenom za tu oblast, maltene kao da su članice EU. S druge strane, njegova ideja je i da poglavlje koje je zatvoreno može i ponovo da bude otvoreno, odnosno da se zemlja vrati korak unazad ukoliko nazaduje u nekoj oblasti.

Tim povodom, Dušan Reljić, direktor briselske kancelarije nemačke fondacije Nauka i politika (SWP) smatra da je spoljnopolitički dokument koji je Jelisejska palata plasirala zvaničnicima EU pre svega pokušaj da se umanji šteta nastala odbijanjem da se da zeleno svetla pristupnim pregovorima sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

- Očigledno je da je Pariz iznenađen žestokom kritikom zaustavljanja procesa proširenja. Kritike su dolazile sa svih strana i uglavnom su se svodile na ocenu katastrofalna greška - kaže Reljić i dodaje:

- Vidi se da je taj dokument pisan brzopleto i bez promišljanja. Izgleda da je jedini razlog njegovog postojanja da se pokaže kako Francuska nije samo kočnica procesu proširenja, već da deluje konstruktivno na tom planu.

MOJ STAV

Dejan Miletić

RepublikaFoto: Tanjug
Dejan Miletić

Merkelova definitivno ne može da dobije bitku za liderstvo u EU jer je na zalasku karijere. Međutim, njen uticaj je dovoljno jak da može da vrši opstrukciju Makrona ako to želi

Prema mišljenju zapadnih analitičara, iza svega se, u stvari, krije žestoka borba za liderstvo unutar EU.

- Mesecima nije tajna da su Merkelova i Makron u nekoj vrsti ratnog stanja. Ne samo po pitanju proširenja, već i uopšte po pitanju toga kako će nadalje funkcionisati Evropska unija - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa, iskusni zapadni diplomata u Beogradu.

Šest zemalja traži brže proširenje

Austrija, Italija, Slovenija, Slovačka, Češka i Poljska dostavile su Evropskoj komisiji pismo u kom izražavaju spremnost da se angažuju na poboljšanju procesa pristupanja zapadnog Balkana EU.

Radićemo na tome ukoliko se obezbedi efikasan rad, cilja na jasne rezultate i ukoliko se obezbedi konsenzus unutar EU za otvaranje pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije u martu 2020. godine, navodi se u pismu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading