Podigli klozet na mestu gde je Draža ubijen! Ekskluzivno otkrivamo: Kako je Tito zatro trag likvidacije vođe četnika

Autor: Boris KAŠANSKI

Vesti

13.11.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tito je naredio da ne sme ostati nikakav trag, nijedan dokaz koji bi pomogao da se tačno odredi mesto na kom je pogubljen Draža Mihailović.

RepublikaFoto: youtube.com/The Darco
Draža Mihailović

Zato je, kako pokazuje dokumentacija do koje je u arhivama došao Srpski telegraf, tri godine nakon izvršenja smrtne kazne na mestu likvidacije, na Adi Ciganliji, sazidan klozet, po projektu i nalogu tadašnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova. Naš list ekskluzivno objavljuje građevinsku dozvolu koja je izdata policiji 18. maja 1949. godine, tri godine nakon pogubljenja četničkog komandanta.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova NRS zatražilo je da mu se, prema podnetim planovima, dozvoli postavljanje kupatila na levoj obali reke Save, uzvodno od postojećeg zatvora (to je mesto danas obraslo šumom, a objekat koji je podignut uklonjen je, prim. aut.) - navodi se u prilogu uz građevinsku dozvolu, u kojem se izričito navodi termin klozet (pogledajte dokument u prilogu).

Foto: Privatna arhiva
DOKAZ građevinska dozvola za klozet

POTPIS INŽENJERA

Dozvolu je potpisao šef građevinskog odseka (tako piše, prim. aut.), inženjer Đorđe Armenulić. U njoj stoji da se Ministarstvu unutrašnjih poslova dozvoljava da na Adi Ciganliji, na levoj obali reke Save, uzvodno od zgrade zatvora, može podići letnje kupatilo po planu GO br. 2125/49 na privremenu upotrebu i bez prava vlasnika na naknadu štete od IONO grada Beograda za vrednost ovog objekta, koji ima odmah porušiti i sa navedenog mesta ukloniti čim to IONO grada Beograda zatraži.

Rukom pisani opisi i mape kako se dolazi do lokacije pogubljenja

U arhivama postoji nekoliko stranica ispisanih rukom koje su pisali različiti svedoci, prikazujući na taj način, a i crtajući mape, gde je pogubljen Draža. Jednog od njih, na primer, tamo je vodio otac, koji je učestvovao u likvidaciji kao član streljačkog voda, pokazujući mu obeležja po kojima će moći da prepozna to mesto kada kasnije bude dolazio.

Foto: Privatna arhiva

Svi ti svedoci opisivali su, odnosno pisali i crtali detalje, koji se u tolikoj meri podudaraju da je jasno da govore o istoj lokaciji na Adi Ciganliji. Oni do najsitnijih detalja opisuju kuda se prilazi, kojim stazama se prolazi, kroz kakvo rastinje i slično. Naravno, decenije su protekle od kada su oni bili tamo, na Adi je svašta rađeno i građeno, vegetacija je bujala, pa je prilično teško očekivati da bi mesto pogubljenja danas moglo biti precizno određeno.

Ova građevinska dozvola dugo je bila skrivena i sada je ugledala svetlost dana u serijalu koji Srpski telegraf objavljuje nakon što su naši novinari prekopali arhive službi bezbednosti, tužilaštva i Vojske.

- Nema dileme da je klozet podignut upravo na mestu gde su pogubljeni Draža i još osmorica osuđenih na smrt u procesu koji je vođen nakon hvatanja četničkog komandanta. Ta lokacija potpuno se podudara sa opisima svedoka o mestu likvidacije - objašnjava za naš list jedan od pripadnika službi bezbednosti, koji se godinama bavio slučajem Draže Mihailovića, načina na koji je ubijen i mesta gde se to dogodilo.

Foto: Privatna arhiva
Jedan od svedoka nacrtao mapu

ISKAZI SE POKLAPAJU

Kako kaže naš sagovornik, postoji nekoliko verodostojnih iskaza iz kojih se bez mnogo sumnje može zaključiti da je Draža ubijen na Adi Ciganliji. To što kosti nikada nisu nađene, objašnjava, poklapa se sa iskazima svedoka koje je juče objavio Srpski telegraf, da je telo završilo u reci.

Mestom gde je četnički vođa ubijen bavila se i vladina komisija, koja je svoje zaključke iznela 2011. godine.

- Komisija smatra da postoje jasne indikacije da se zaključi da se primarna grobnica nalazila na Adi Ciganliji, u neposrednoj blizini nekadašnjeg zatvora. U više iskaza svedoka pominje se i sekundarna grobnica, ali komisija za sada nije u mogućnosti da se izjasni po ovom pitanju - stoji u izveštaju objavljenom 13. aprila 2011. godine.

Podsetimo, Srpski telegraf je juče objavio iskaze dva svedoka o tome šta je bilo sa Dražinim telom.

Obojica se slažu da je ono završilo u reci.

Prvi iskaz evidentiran je u službenoj belešci o razgovoru sa svedokom iz Pirota.

- Tito je lično naredio da se Draži okače težine, tegovi oko vrata i da bude bačen u reku Savu. Ne zna se gde je telo isplivalo - rekao je on.

Izjavu je dao i Dražin čuvar u zatvoru.

- Zakopani su u raku pet metara dugačku, poliveni živim krečom. Sve je zaravnjeno, bilo je naređeno da Dražin grob ima da nestane, da nema da bude nikakav trag, da se ne bi pravile ceremonije. Godinu dana kasnije telo je izvađeno i preneto na jedno dunavsko ostrvo koje nije naseljeno i čiji jedan deo plavi reka - naveo je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading