(FOTO) Bocan Harčenko položio venac na Novom groblju i podsetio se izreke: Nećemo vraćati mač u korice dok ne oslobodimo braću Srbe

Autor: Tanjug

Vesti

11.11.2019

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Parastosom i polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu ruskih vojnika na Novom groblju, danas je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Bocan Harčenko

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko naglasio je da Spomen-kosturnica ruskih vojnika, ali i svi spomenici palim borcima, šalju poruku da smo "dužni da vodimo računa o poukama Prvog svetskog rata, kao i o svim ratovima u Evropi i u svetu".

- Moramo voditi računa da sarađujemo na najbolji način. Mi, tadašnji saveznici i tadašnji neprijatelji, sada smo partneri. Moramo da postanemo još bolji partneri i da čuvamo krhki mir u Evropi, da vodimo računa i da pamtimo da je teško uspostaviti stabilnost, a da se ona može brzo srušiti - naveo je on.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Istakao je da Srbija nije zaboravila Ruse poginule u Prvom svetskom ratu i naveo da je spomenik na Novom groblju najveći u Evropi i da čuva sećanje i pamćenje na ruske vojnike, junake, koji su poginuli na Solunskom frontu u Makedoniji i tokom odbrane Beograda.

- Oni su štitili Srbiju i Rusiju dostojanstveno i plemenito su ispunjavali svoje savezničke obaveze. Isto tako ovaj spomenik je dokaz, simbol neotuđivih veza između Rusije i Srbije, ruskog i srpskog naroda. Čim je rat izbio Rusija i ruski ljudi, bez ikakvog razmišljanja, odmah su krenuli u rat braneći Srbiju - podsetio je on.

Ukazao je i na poznatu izreku ruskog rukovodstva u to vreme "nećemo vraćati mač u korice dok ne oslobodimo braću Srbe, Srbiju, najmlađeg i najomiljenijeg člana slovenske porodice".

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Jedan pripadnik Konjičko-gardijske jedinice, koji je najverovatnije obeležen na spomeniku, umirući u Srbiji rekao je da umire u svojoj otadžbini, misleći da su u teškoj situaciji Rusija i Srbija neotuđive.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading