Metju Palmer pohvalio "Mali Šengen": Ta inicijativa ima prostora da se i drugi priključe

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.11.2019

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Mali Šengen", inicijativa koju su pokrenuli Srbija, Severna Makedonija i Albanija, obećava i ima našu podršku, kaže zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Metju Palmer

To je, ocenio je, posebno važno u trenutku kada SAD preuzimaju veću ulogu na Zapadnom Balkanu, a region poteže EU na planu proširenja posmatra kao povlačenje.

- Struktura te inicijative je otvorena, u njoj ima mesta i za Crnu Goru, BiH i Kosovo. To je inicijativa koja obećava, ima našu podršku i za koju smo posvećeni radu u partnerstvu s liderima Zapadnog Balkana kako bismo postigli napredak - naveo je Palmer, koji je učestvovao na strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu u Ženevi.

On je istakao da je posvećenost Srbije, Albanije i Severne Makedonije poboljšanju saradnje kroz tu inicijativu demonstracija toga da lideri u regionu preuzimaju odgovornost za svoju sudbinu i kontrolu nad sopstvenom budućnošću, prenosi B92.net.

- Upravo zato je nemogućnost Evropskog saveta da postigne konsenzus o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila toliko duboko razočaravajuća, ali to nije posednja reč, nadamo se da će Evropski savet moći da revidira to pitanje i postigne napredak na sastanku lidera u Zagrebu, nađe neophodan konsenzus i otpočne taj važan proces i pošalje važan signal za region - kazao je Palmer.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading