Mitropolija crnogorsko-primorska: Nije nikakav crkveni "modernizam", i ranije smo krštavali trans osobe

Autor: b92.net, Republika

Vesti

07.11.2019

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crkva se i ranije susretala s krštenjem osoba koje su promenile pol i slični slučajevi nisu nikakva novina, niti predstavljaju neki navodni crkveni "modernizam" i "liberalizam" po meri gospodara ovog sveta, već su odgovoran odnos prema izazovima sa kojima se Crkva susreće u novije vreme, rekli su iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Mitropolita Amfilohije

Podsetimo, nedavno je objavljena vest da je trans-osoba Vuk Adžić, uz blagoslov mitropolita Amfilohija, kršten u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Zbog velikog interesovanja javnosti u vezi sa stavom Crkve o krštenju osoba koje su promenile pol, iz MCP su rekli da osećaju pastirsku odgovornost i obavezu da ukratko pojasne odnos Crkve prema takvim slučajevima.

"Po bogonadahnutom tumačenju Svetog Pisma, blaženopočivši Patrijarh Pavle svoje rasuđivanje započinje: 'muškarac i žena jednako su ljudska bića, ličnosti, stvoreni 'po slici i prilici Božjoj', te imaju istu vrednost pred Bogom, kao što kaže Sveti apostol Pavle: Nema muško i žensko, nego su pred Njim jedno (Gal. 3, 28). Fiziološki, biološki, razlike dabome postoje, ali za cilj zbog koga je Bog stvorio muško i žensko jednako su potrebni i muškarci i žene…' I još dodaje Patrijarh o Svetom Krštenju: 'Nesumnjivo su svi ovi blagodatni darovi krštenja jednako potrebni svakom ljudskom biću, bez obzira na njegovu polnu pripadnost, kako muškarcu tako i ženi, kako deci tako i uškopljenicima bilo da su se tako rodili, bilo da su ih ljudi uškopili' (Mt. 19, 12). Patrijarh, nakon detaljne elaboracije tog pitanja, na kraju zaključuje da se, na osnovu potvrde medicinske ustanove, može u Matici krštenih konstatovati da je lice promenilo pol i upisati mu drugo ime, time, dakle, prihvatajući medicinske razloge za takav postupak", rekli su iz MCP.

Ovim i ovakvim tumačenjem patrijarha Pavla, kako su objasnili, Crkva se rukovodi već decenijama.

"Crkva se susretala sa ovim problemom i ranije, te slični slučajevi nisu nikakva novost, niti predstavljaju neki navodni crkveni 'modernizam' i 'liberalizam' po meri gospodara ovoga sveta, već su odgovoran odnos prema izazovima sa kojima se Crkva susreće u novije vreme", ističu iz MCP.

 

 

Dalje naglašavaju da slučajevi promene pola iz opravdanih i vrlo specifičnih medicinskih razloga predstavljaju potpunu drugačiju stvarnost od propagande i pravdanja istopolnih odnosa, bezumne rodne ideologije i slično, kojima su, kako dodaju, svedoci poslednjih decenija, a koji su, bez ikakve sumnje, greh, piše RTCG.

"Nikome, pa ni mladoj osobi koja je nesrećno izabrala da, pored obećanja da to neće činiti, javno progovori o svom zdravstvenom stanju i crkvenom statusu, verovatno izmanipulisana od nekoga, Sveto Krštenje ne može biti na spasenje, ako se ne odvoji od greha, koji se, između ostaloga, ogleda i u učešću u razornoj LGBT propagandi", navodi se u saopštenju.

Krštenje, kako dodaju, upravo predstavlja novo rođenje "vodom i Duhom" ljudskog bića, rođenje za besmrtnost i večnost, kojim se pobeđuje smrt i greh koji je rodio i rađa.

"Crkva se, u skladu sa crkvenim poretkom i čuvajući čistotu vere i života po veri, uvek i u svakom pojedinačnom slučaju stara o spasenju duše čovekove, teši one koji stradaju i priziva sve ljude na pokajanje, za razliku od većine medija i raznih propagandističkih organizacija i pojedinaca koji, rukovodeći se svojim interesima i koristeći se poluistinama, od najličnijih ljudskih osećanja, problema, tragedija ili radosti, prave senzaciju i trgovinu", zaključuje se u saopštenju Mitropolije crnogorsko- primorske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading