Šešelj o izbornim uslovima: Nećemo na sastanke sa NVO, oni su nestručni

Autor: Tanjug

Vesti

07.11.2019

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider radikala Vojislav Šešelj izneo je danas predloge SRS o izbornim uslovima, navodeći da se njegova stranka na ovaj način uključila u raspravu o toj temi, ali da neće ići na sastanke gde su predstavnici nevladine organizacije, jer smatra da su nekompetentni.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Vojislav Šešelj

Na konferenciji za novinare on je rekao da se SRS zalaže za okrugle stolove svih parlamentarnih stranaka.

Šešelj je rekao i da će u slučaju da se proceni da su izborni uslovi "nepodnošljivi" doneti odluku da radikali bojkotuju izbore.

On smatra i da je osnovni problem kod nas taj što se ne poštuje postojeći izborni zakon.

- Osnovna je stvar, da bi se suzbila korupcija, da Ustavni sud poništi svoje nelegalno i protivustavno tumačenje ustavne odredbe koja kaže da narodni poslanik ima pravo da neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje političkoj stranci na čiji predlog je izabran za narodnog poslanika - kaže Šešelj.

On smatra da stranka treba da raspolaže mandatom poslanika, jer u njega mnogo ulaže, ali samo u slučaju da taj član napusti stranku.

- Nijedan drugi razlog ne bi mogao da bude u pitanju - kaže Šešelj.


Skreće pažnju i na problem korupcije, jer su, kako kaže, neki narodni poslanici "spremni da se prodaju".

Što se tiče medijskog predstavljanja stranaka, SRS smatra da treba zabraniti narudžbe televizijskih spotova, odnosno da se obavežu mediji sa nacionalnom frekvencijom, regionalni mediji i lokalni mediji, da besplatno daju određenu minutažu svakoj stranci čija je lista potvrđena.

 

 

On kaže i da bi urednici i voditelji političkog programa trebalo da organizuju sučeljavanje stranaka.


Prema njegovim rečima, ne treba mešati predstavnike OEBS-a i Evropske unije u naše izborne procese.

Što se tiče zapisnika sa biračkih mesta, vlada je predložila da se zapisnici obelodanjuju na internet sajtovima kad ih pregleda Republički zavod za statistiku, a radikali insistiraju da to odmah ide, sa samog biračkog mesta na internet, bez ičije intervencije, kaže Šešlj.

- Što se tiče biračkih odbora na Kosovu i Metohiji, glasovi se moraju brojati odmah, na licu mesta, a ne da se paketi nose u Srbiju - kaže Šešelj.

On smatra i da treba ukinuti glasanje u inostranstvu, jer je izgubilo svrhu i smisao, kao i da bi Republička izborna komisija trebalo da ima sednice koje se direktno prenose.

Šešelj kaže i da je zabrana korišćenja javnih resursa u izbornoj kampanji veoma važna i to bi trebalo da kontroliše nadzorni odbor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading