OBRT! KLJUČNI SVEDOK PROMENIO ISKAZ: Glavaš je ubio i zakopao mog prijatelja

Autor: R. ĆORALIĆ

Vesti

06.11.2019

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drama na suđenju Branimiru Galavašu za zločin nad Srbima - jedan od ključnih svedoka Nikola Jaman promenio iskaz uz priznanje da je na ranijim ročištima lagao da bi zaštitio Glavaša! Jaman je priznao da je Glavaš bio alfa i omega za sva delovanja u Osijeku i optužio ga da je ubio i zakopao njegovog prijatelja Đorđa Petkovića.

Branimir Glavaš

OLAKŠAO DUŠU

- Ja prihvatam da sam bio komandant... ali i meni i svima nama je komandovao Branimir Glavaš, koji je bio alfa i omega svega u Osijeku - kazao je juče Jaman. Na ranijem svedočenju, Jaman je, podsetimo, tvrdio da je "Glavaš kao sekretar brinuo za nabavku logistike i da se nije mešao u komandna ovlašćenja".

Na pitanje zašto je promenio iskaz svedok je naveo da je hteo da skine teret s duše koji je nosio deset godina.

Suđenje Glavašu juče je nastavljeno u Opštinskom sudu u Zagrebu, a reč je o ponovljenom postupku koji je počeo u junu ove godine. Glavašu se sudi za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Reč je o slučajevima "Selotejp" i "Garaža".

Sudija Tanja Pavelin upitala je Jamana šta zna o događajima od 12. jula i 31. avgusta 1991.

- Prvi događaj ne znam na šta se odnosi, drugi mislim da mi se slaže datum da se odnosi na Čedu Vučkovića i mog prijatelja Đorđa Petkovića. Poznato mi je da je bila priča da je Vučković preskočio ogradu od 2,5 metara i da je pokušao da ubije Glavaša, s tim da je Glavaš u to doba bio komandant svih tih jedinica koje smo imali... Sve vezano za delovanje u delu Osijeka... Glavaš je bio alfa i omega, to zna ceo Osijek - kazao je Jaman u novom svedočenju. Odbrana Glavaša tvrdi da Jaman laže.

Na ranijem svedočenju za zločine nad Srbima, Jaman je tvrdio da je "Glavaš kao sekretar brinuo za nabavku logistike i da se nije mešao u komandna ovlašćenja"

SVAĐA ISPRED SUDNICE

Posle haosa u sudnici koji je nastao nakon svedočenja Jamana, verbalni sukob Glavaša i njegovog sina Filipa sa svedokom nastavljen je i po završetku ročišta ispred suda.

- Deset godina ste dolazili kod nas i govorili da mu pakuju, a onda ste promenili iskaz - rekao je Glavašev naslednik Jamanu i pitao ga koje je godine bio u njegovim svatovima uz napomenu da "nije stvar novca nego principa".

- Sada sam potegao pitanje moga prijatelja Đorđa Petkovića. Znate što su radili? Ubili ga i zakopali. Tvrdili su da su ga stavili u furgon i da je on ispao iz furgona u vožnji i da je pobegao. Nisam se ja naljutio na Glavaša uopšte, vidite da želim da razgovaram s njim. Došao sam u svatove ne radi Filipa nego radi njegove majke, jer smo mi praktično rodbina - rekao je Jaman novinarima ispred suda.

Činjenice o zločincu i suđenju

  • Tereti se za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp-trakom zalepljenom preko usta.
  • Neke od žrtava su u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš, bile prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora
  • Vrhovni sud u Hrvatskoj 2010. osudio Glavaša na osam godina zatvora
  • Ustavni sud početkom 2015. godine ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda i predmet vratio na novo suđenje

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading