Vulin o potencijalnoj nabavci S-400: Država sama odlučuju kada će i šta kuputi

Autor: Tanjug

Vesti

02.11.2019

23:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Država odlučuje šta će kupiti i kada, a to je ipak pitanje o kojem se ne raspravlja u medijima", izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin povodom spekulacija da bi Srbija, nakon zajedničke vojne vežbe s Rusijom "Slovenski štit 2019", mogla da kupi sistem protivvazdušne odbrane S-400.

RepublikaFoto: Tanjug/D. BANDA
Aleksandar Vulin

- Nakon NATO agresije (1999), vazduhoplovstvo i PVO su najviše oštećeni i zato je njihova obnova neophodna. Vazduhoplovstvo je donacijom ''migova'' iz Rusija i Belorusije spaseno, neće ni PVO ostati bez obnove i pomoći. Država odlučuje šta će kupiti i kada. A šta i kada, to je ipak pitanje o kojem se ne raspravlja u medijima - rekao je Vulin za sutrašnji Kurir.

On rekao i da ne vidi nikakvu pretnju u odluci NATO-a, posle vežbe "Slovenski štit 2019", da oformi poseban komandni centar za specijalne operacije u Hrvatskoj i Mađarskoj, baš kao što, ističe, vojno opremanje ili vežbe Srbije s brojnim partnerima nisu nikome pretnja.

Dodao je da sve zemlje, pa i one koje su u NATO-u, imaju pravo da samostalno odlučuju šta je najbolje za njihovu bezbednost.

Vulin ponavlja da je politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića politka vojne neutralnosti i naglašava da je to najteži i najčasniji mogući put, "samo ako smo dovoljno snažni da se sačuvamo".

 

 

Prema njegovim rečima, dok je Vučić predsednik Srbije i dok je vrhovni komandant Vojske Srbije, Srbija neće biti deo NATO-a ili bilo kog drugog pakta i neće slušati ničija naređenja.

- Srbi su izabrali da nikada drugima ne čine ono što je činjeno njima i zato nećemo da budemo deo bilo kog pakta u kojem bi mogli da nam narede da bombardujemo neki slobodan narod - istakao je Vulin.

On navodi daje Srbija od svog nastanka pa sve do 2000. uvek bila vojna sila na Balkanu, ali da je od 2000. do 2012. godine slušala strance i učinila sve da se njena vojna moć umanji do uništenja.

Ističe da se od 2012. godina, kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, u Vojsku Srbije ubrzano i planski ulaže, što se vidi po opremi vojnika, novom naoružanju, obnovljenoj infrastrukturi, većim platama, mogućnosti kupovine jevtinih stanova, ali i vraćanju samopoštovanja vojsci i narodu.

- Pre Vučića smo dočekivali samo strance koji su došli da nam naređuju, a ispraćali smo generale i ratne komandante u Hag. Danas dočekujemo najnovije sisteme naoružanja, a ispraćamo vojsku koja ide u mirovne misije ili vežba s najznačajnijim armijama sveta - kaže Vulin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Miško

03.11.2019 12:52

Samo S-400 Srbiju Spasava.