Putin grmi: "Turski tok" biće gotov 2020. godine

Autor:

Vesti

31.10.2019

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarska je prioritetni partner za isporuku energenata u Evropu iz Rusije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin nakon sastanka sa premijerom ove zemlje Viktorom Orbanom. Šef Kremlja poručio je da će krajem sledeće godine sa bugarskim i srpskim partnerima biti završeni radovi na "Turskom toku".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

- Tranzit ruskog gasa u zapadnu Evropu prolazi preko mađarske teritorije, a mađarska podzemna skladišta omogućavaju neprekidno snabdevanje evropskih potrošača, uključujući i vreme najvećih opterećenja. Najvažnije je što se naša saradnja nalazi na veoma visokom, kvalitetnom nivou i sve ide bez poteškoća - rekao je Putin.

Podsetimo, srpski ministar energetike Aleksandar Antić poručio je da će Srbija svoju linijsku deonicu gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom završiti do kraja ove godine.

- Ovom deonicom gasovoda Srbija će postati tranzitna zemlja kada je gas u pitanju, imaćemo potpuno i sigurno snabdevanje, a otvaramo perspektivu za nove gasne projekte u vidu novih gasnih elektrana i dalje gasifikacije zemlje - istakao je Antić uz ocenu da se prve količine gasa iz pravca Bugarske očekuju 2020. godine.

Putin je, između ostalog, sa Orbanom razmatrao perspektive snabdevanja Evrope gasom u kontekstu neodređenosti isporuka gasa preko Ukrajine, a mađarski premijer istakao je da želi da njegova zemlja bude suverena u energetici i zato razmatra druge mogućnosti isporuka energenata osim Rusije.

- Za Mađare su uvek najvažniji nezavisnost i očuvanje suvereniteta. Ista stvar odnosi se i na pitanja energetike. Suverenitet u energetskom sektoru u snabdevanju energijom znači da želimo da ostanemo suvereni. Veoma je važno pitanje odakle dobijamo energiju. U ovom trenutku dobijamo energente iz Rusije, ali takođe razmatramo i druge mogućnosti i nadamo se da ćemo moći da diversifikujemo različite energetske izvore - zaključio je Orban.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading