NATO u panici: "Rusi će nas gađati raketama iz Srbije"

Autor:

Vesti

01.11.2019

06:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preko svoje ispostave u Bugarskoj NATO je izdao suludo upozorenje zemljama EU da reaguju na to što je ruski raketni sistem S-400 stacioniran u Srbiji jer je, ističu, moguće da će ovu članicu Alijanse Rusi iz Srbije gađati raketama.

SNAGA I MOĆ Ruski sistem, nažalost, kratko bio u Srbiji

Krajnje besmislenu tezu izneo je Atlantski centar Bugarske (faktički eksponent NATO u svim zemljama gde deluje), kojim predsedava bivši bugarski ministar spoljnih poslova Solomon Pasi. Savet navodi da je "zabrinut zbog transporta ruskih sistema S-400 u Srbiju jer bi prisustvo takvih sistema u srcu Balkana formiralo zonu u koju bi NATO teško pronikao u slučaju krize", potpuno zanemarujući činjenicu da je posle vežbe "Slovenski štit" ruski S-400 napustio našu zemlju, a ostao je "Pancir-S".

- Značajan deo vazdušnog prostora iznad zapadne Bugarske, uključujući i Sofiju, naći će se u dometu raketa. To protivureči interesima naše zemlje, koja je NATO saveznik - navodi se u saopštenju, a ubrzo je stigla nova ideja iz komšijske zemlje, a to je da treba zabraniti transport S-400 do Srbije.

Šćekić: S-400 stigao bez raketa i dobio sve moguće dozvole za preletanje

POSTAVILI SLIKE

Pored toga, Pasi je na Tviteru prokomentarisao fotografiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i evropskim komesarom Johanesom Hanom, apelujući na Evropsku komisiju da obrati pažnju na rusku aktivnost u Srbiji.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Vučić i Han

- Da li će biti nekih diskusija o ruskom vojnom prisustvu u Srbiji i ruskom špijunskom centru u Nišu? Ili mi i KGB nudimo evropske perspektive - napisao je Pasi.

Milivojević: Primedbe su neumesne jer je S-400 defanzivni sistem

Istovremeno, dok Pasi poziva Evropsku komisiju da obrati pažnju na rusku aktivnost u Srbiji, bivša ambasadorka Bugarske u SAD, članica odbora Atlantskog saveta Bugarske Elena Poptodorova kaže da je Niš očigledno ruska vojna baza u Srbiji.

- Niš je očigledno ruska vojna baza u Srbiji, koju nazivaju centrom ili skoro pa institucijom. Ako tamo ostave S-400, njihovo dejstvo će pokrivati i Bugarsku i ceo region zapadnog Balkana - ocenila je Poptodorova.

Traže da se zabrani prelet

Ukoliko Srbija odgovori pozitivno na želju Rusije da instalira protivvazdušnu bazu na srpskoj teritoriji, stvoriće se zona ometanja pristupa vazdušnom prostoru u opsegu od 400 kilometara i to će već biti problem, ne samo Bugarskoj već i celom NATO, izjavio je vojni predstavnik Bugarske u NATO i član uprave Atlantskog saveta Sibi Sibev.

- Ako se u Bugarskoj pojavi informacija da Rusija transportuje takav sistem s ciljem da napravi takvu bazu, imaće puno pravo da zabrane letove iznad Bugarske - izjavio je Sibev.

U izjavi za Srpski telegraf spoljnopolitički novinar Jakša Šćekić kaže da je S-400 došao bez raketa i dobio je sve moguće dozvole za preletanje.

Foto: Printskrin/N1

Anđelković: Ovo nema veze sa realnom procenom bezbednosti Balkana

- Ova reakcija je zato što se oni boje da ne bude S-400 instaliran, i to je reakcija u ime NATO i u ime država članica NATO. Pošto je Makron uradio ono što je uradio i na neki način samoizolovao EU od zapadnog Balkana, politička vododelnica u regionu biće, s jedne strane, između članica NATO pakta, a s druge, zemalja koje nisu članice NATO pakta - smatra Šćekić.

KAO SA TURSKOM

Kako navodi karijerni diplomata Zoran Milivojević, S-400 je odbrambeni mehanizam, a ne ofanzivni.

Foto: youtube.com/Sputnjik Srbija

- Služi za odbranu od vazdušnih napada, ali nije ofanzivno sredstvo, ta primedba iz Bugarske je neumesna. Sigurno da NATO smeta, kao što je smetalo u slučaju Turske, ali njima, pre svega, smeta vojna saradnja između Srbije i Rusije - ocenjuje Milivojević.

15 GODINA BUGARSKA ČLAN NATO

Prema rečima analitičara Dragomira Anđelkovića, mnogo bi logičnije bilo da Bugari protestuju zbog albanskog separatizma, koji ugrožava Balkan, nego što napadaju Srbiju što samo radi u cilju odbrane svoje teritorije.

Foto: Public
Dragomor Anđelković

- Ovo nema veze sa strukom, nema veze sa realnom procenom bezbednosti Balkana, već je sve maslo lobističke organizacije koja očito ima interes da se blati Srbija - zaključuje Anđelković.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading