Otkriven pravi razlog! Zašto ruski avion nije ranije stigao da gasi požare na Staroj planini?

Autor:

Vesti

30.10.2019

21:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procedura je usporila dolazak ruskog aviona iljušin da gasi vatru koja bukti na Staroj planini, tvrdi u izjavi za Srpski telegraf načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić. On tvrdi i da su požari koji od nedelje bukte na toj planini sada pod kontrolom i nema daljeg širenja.

RepublikaFoto: wikimedia.org/ Dmitriy Pichugin
Procedura stopirala Iljušin

- Ne postoji pitanje kapaciteta ruskog centra, nego postoji procedura koju rade ruska i srpska strana. Znači, to su uobičajene stvari, tako da sve je to okej, biće to dobro. Nije se ništa prolongiralo, to je uobičajena priča. Znate, to nije letelica koja je u Nišu stacionirana, nego dolazi iz Rusije. Prvo su iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra (SRHC) kontaktirali sa kolegama iz Rusije, pa je išla razmena pisama dve vlade i zbog toga je prošlo neko vreme - ističe Marić.

Zajednička aktivnost

Srpsko-ruski humanitarni centar (SRHC) od početka je uključen u zajedničku aktivnost gašenja požara na Staroj planini, a u zavisnosti od potreba njegove rezerve potrebne opreme ustupaju se MUP.

- U magacinskim prostorijama SRHC se nalaze rezerve potrebne opreme, koja se u zavisnosti od potreba može dostaviti i ustupiti. SRHC je spreman da koordinira i sadejstvuje u angažovanju avijacije MCS Rusije prema utvrđenoj proceduri vlada Rusije i Srbije - navode iz ovog centra.

Inače, Marić napominje da avion iljušin može da izbaci 42 tone vode, da je to jedna od najboljih letelica u svetu u ovom trenutku kada je o ovakvim požarima reč i da će zaista mnogo pomoći jer je najefektivnije u ovom slučaju gasiti požar iz vazduha, budući da je teren jako nepristupačan i da je u pitanju velika nadmorska visina.

- Iljušin dolazi iz Rusije. Njegovo vreme punjenja vodom je oko 20 minuta, može da uradi od pet do šest naleta u nekom optimalnom vremenu - rekao je Marić.

Kako navodi, u ovom momentu ogromna je količina dima i magle na svim ugroženim područjima.

- Videćemo ako se to raščisti u toku prepodneva, a nadam se da hoće, da ponovo uključimo helikoptersku jedinicu MUP. Juče su gasili na teritoriji Vranja, imali su 34 naleta, prilično su bili uspešni - kaže Marić.

Nedimović: Radićemo na preventivi

Na Staroj planini je kritično za šume koje se tamo nalaze, nema ni u jednom selu problema u smislu ugroženih života i zdravlja ljudi, poručio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Branislav Nedimović

- Na Staroj planini angažovana su sva raspoloživa sredstva kako bi se požar lokalizovao. Postoje sateliti pomoću kojih je moguće uočiti požare i podatke o stanju poljoprivredne kulture. Kada je reč o požarima, ministarstvo će raditi na preventivi, ali i uvesti neke druge mere - kazao je Nedimović.

Opozicija podmeće

Nažalost, deo opozicije koristi svaku priliku, pa i ovu nesreću na Staroj planini, da politički likuje uz propratnu priču kako je država zakazala iako svi koji su uključeni u akciju daju sve od sebe da se požari ugase.

To je toliko daleko otišlo da je jedna tviterašica iz redova opozicije objavila snimak iz američke države Kalifornije, u kojoj već danima besne požari, a u opis je stavila da se radi o Staroj planini.

Iako su se u kritikama istakli Zoran Čičak i Dragan Šutanovac, najviše tvitova ovom pitanju posvetio je lider PSG Sergej Trifunović:

- Da li je moguće da od 12 u podne do jedan noću niko nije došao da počne da gasi požar na Staroj planini? Da li je moguće da 13 sati niko ne reaguje i da se državni vrh ne oglašava i ne reaguje, kao da gori u Bugarskoj, Vučiću, zemljače, čega si ti predsednik?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading