NATO: Rusi će nas gađati raketama iz Srbije

Autor: sputniknews.com, Republika

Vesti

30.10.2019

16:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Rusija je dobila odgovarajuću diplomatsku dozvolu za transport S-400 u Srbiju preko Bugarske", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske, komentarišući ranije navode medija da su se 22. oktobra u vazdušnom prostoru Bugarske pojavili ruski strateški transportni avioni An-124, pomoću kojih su sistemi isporučeni u Srbiju.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Foto: Ilustracija

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske pojasnilo je da je izdalo dozvole za let dva vojna transportna aviona sa sistemima za naznačeni period u vezi sa održavanjem vojnih vežbi "Slovenski štit“, uz uslov strogog poštovanja pravila letenja u bugarskom vazdušnom prostoru.

- Nakon što smo dobili tražene informacije i u skladu sa Zakonom o civilnom vazduhoplovstvu i Zakonom o presecanju granica i boravka savezničkih i stranih oružanih snaga na teritoriji Bugarske, Ministarstvo spoljnih poslova je nadležnim strukturama prosledilo na odobrenje dobijeni zahtev za izdavanje diplomatske dozvole za let - saopštili su iz MIP-a Bugarske.

Ranije je Atlantski savet Bugarske saopštio da je zabrinut zbog transporta ruskih sistema S-400 u Srbiju.

U toj organizaciji su istakli da strahuju da će se Bugarska naći u dometu raketa, ukoliko sistemi ostanu na teritoriji Srbije.

 

 

Savet je istakao da to protivreči interesima Bugarske, koja je članica NATO-a.

- Rusija već ima takve zone pored baltičkih država (u Kalinjingradskoj oblasti) i na Crnom moru (pored Krima), kao i u Siriji. Da li se i na Balkanu formira takva zona? - strahuju u Atlantskom savetu Bugarske.

Ruske jedinice za protivvazduhoplovnu odbranu, zajedno sa protivvazdušnim raketnim sistemima S-400 i protivraketnim sistemima „Pancir S“, prebačene su vojnim transportnim avionom na teritoriju Srbije kako bi učestvovale na vežbama „Slovenski štit 2019“ u Srbiji.

Vojne vežbe održane su na batajničkom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ i poligonu Pasuljanske livade od 24. do 28. oktobra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading