Odgovor Nebojše Čovića na optužbe vladike Nemačkog: Grigorije pravi raskol u režiji stranih službi

Autor:

Vesti

29.10.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši šef Koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović poručio je vladiki Grigoriju da po diktatu stranih obaveštajnih službi pravi raskol u SPC. Čovića je prethodno episkop diseldorfski i sve Nemačke prozvao u emisiju "Utisak nedelje", optužujući ga za odgovornost nad švercom oružja, cigareta i droge preko granice KiM.

RepublikaFoto: Printskrin/Nova S
PROZIVA: Rpiskom diseldorfski i sve Nemačke Grigorije

Čovićev odgovor vladici Grigoriju prenosimo u celosti.

Kao vernika, dobitnika ordena Svetog Save prvog reda od upokojenog Patrijarha Pavla, bez ikakvog povoda i sa meni još uvek nejasnim motivima, uvučen sam, čini mi se, u pokušaj unošenja velikog raskola u SPC. U to me "uvukao" ničim izazvan "onaj" Grigorije. Da ne bi bilo zabune i zamene teza, ne komentarišem izjavu Grigorija zato što je on to izjavio u "Utisku nedelje", već kao neko ko pomalo postaje umoran od večite stigme da je "dežurni krivac za sve".

KAMPANJA ZA PATRIJARHA

Međutim, sa druge strane, ovo ne mogu da prećutim iz više razloga. Grigorije već odavno ne govori jezikom duhovnika i Crkve, već jezikom politike, i ne bi bilo ništa sporno samo kada bi skinuo mantiju i obukao, na primer, hugo boss kaput, koji mu bolje pristaje uz čašu dobrog vina, po mogućstvu tvrdoš.

Pošto su mu u dotičnoj emisiji bila "puna usta" istine na koju očigledno smatra da jedini ima "tapiju", po tom istom principu imam pravo i da odgovorim, kao i uvek argumentima, a i da se sa njim, kad god želi i gde god želi, pogledam u oči!

Foto: Starsport
Nebojša Čović

Tačno je da se Grigorije, koliko se sećam, negde 2002. godine, sreo sa delegacijom koalicije Povratak i mojom malenkošću u Patrijaršiji u prisustvu visokocenjenih vladika Amfilohija i Atanasija. Razgovor je bio na temu teškog položaja i izazova sa kojim se srpski narod suočavao na Kosovu i Metohiji, a ne na temu bilo kakvog šverca jer u moje vreme "bavljenja Kosovom" nije postojala granica, carina i ostalo, što danas, nažalost, imamo. Da smo kojim slučajem tada pričali o nekakvom švercu na KiM, sigurno bi se dotakli i geografski bliske nam Hercegovine, privatizacija i drugih "dela", gde dotični Grigorije službovaše.

Da podsetim Grigorija, mučki ubijeni Oliver Ivanović je tada bio potpredsednik stranke u kojoj sam bio predsednik, a ona se zvala Demokratska alternativa. Do Oliverovog tragičnog kraja delili smo mnoge zajedničke ideje i bili u kontaktu, ali mi nikada, ni loše, ni dobro, Oliver nije pričao o Grigoriju. Zato nije ni dobro ni ljudski (ma kakav mu cilj bio) manipulisati sa čovekom koji više nije sa nama i ne može da odgovori.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Oliver Ivanović

GRIGORIJEVE POLITIKANSKE IZJAVE

- Mi smo došli u fazu kad niko ne sme biti različit, drugačiji, što je nešto sasvim suprotno svetu

- Ovo što živimo je posledica i vrhunac neodgovornog zatvaranja očiju

- Ko si ti da se ja štrecam i plašim zato što ti znaš ko sam ja. Svaki dan, svako jutro ću ustati i reći da se ne slažem sa tobom

- Ordenje je postalo važnije od osam vekova trajanja Crkve

- Hvaliti se u 21. veku rezultatom od preko 90 odsto je, najblaže rečeno, glupost i sramota

- Ubijen je jedan čovek (Oliver Ivanović, prim. aut.), koji je imao ulogu lava za taj narod, koji ga vodi i štiti, bez obzira na to da li je na vlasti ili nije

Ne bi da se pravdam Grigoriju, ali što se tiče Dečana, za moje vreme rada na KiM puno smo uradili za tu našu svetinju, o čemu mogu da svedoče Vladika Teodosije, kao i iguman manastira Dečani Sava Janjić.

NEDOLIČAN REČNIK

Način na koji je Grigorije u emisiji prepričavao događaje sa Sinoda i kako je pričao o Patrijarhu je nedoličan i nedostojan jednog duhovnika, zašta se predstavlja dotični, koji je očigledno ušao u kampanju za patrijarha - po drugi put.

Foto: Printskrin/Nova S

Stavovi koje Grigorije iznosi nisu dostojni na prvom mestu ni jednog hrišćanina, a kamoli člana najvišeg crkvenog tela svetog Arhijerejskog sabora, gde slobodno može da iznese svoj stav i primedbe braći arhijerejima, gde po jevanđeljskim principima svakoga može da pogleda u oči, a i gde druga strana može argumentovano da mu odgovori, takođe gledajući ga u oči.

Čini mi se da se ovde radi o smišljenom pokušaju stvaranja raskola u najvažnijoj srpskoj instituciji - SPC, po principu "carigradskog sindroma", a opšte je poznato koje "službe" stoje iza toga.

Jedinstvo između Crkve i države je osnova Svetosavlja, a protivnici srpskog naroda su uvek radili na razbijanju tog jedinstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Drago

29.10.2019 09:54

Dobro rečeno: "Vladika nemački", naš nije!

Odgovori 19 8
Slavica

29.10.2019 14:09

Bravo gospodine Čović! Odlična i argumentirana procjena. Vladika Grigorije je očito zaboravio da je episkop SPC, a ne stranački prvak. Da li je ili nije nečiji plaćenik, manje je važno, ali je izuzetno važno što njegova trabunjanja rade našoj Crkvi i našem narodu. Bolje bi bilo da više radi na duhovnosti, a manje na vanjskom izgledu i šminki.

Odgovori 18 6
Sss

31.10.2019 12:26

Sve sto ne odgovara i suprotno je misljenju vladajucih,je kako rece doticni Covic rad za strane sluzbe.Ma kako dane...