Đilasov politički poraz? Pukla ideja o bojkotu: Ujedinili se DS i SDS na Vračaru

Autor: Blic, Republika

Vesti

26.10.2019

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opštinski odbori DS i SDS Borisa Tadića na Vračaru doneli su odluku o ujedinjenju na sednici održanoj u sredu. Mediji su imali uvid u dokument koji su potpisali predsednik OO DS Vračar Bogdan Tatić i njegov kolega iz SDS-a Vukota Jakšić, a u kojem se navodi da je odluka doneta na osnovu sporazuma o ujedinjenju izglasanog na zajedničkoj skupštini organizacije Demokratska stranka - ujedinjena u maju ove godine.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Dragan Đilas

- Zajedničko delovanje podrazumeva ravnopravno učešće svih članova obe organizacije u svim organima, tj. Predsedništvu, Izvršnom odboru i Opštinskom odboru Demokratska stranka - UJEDINJENA. Dogovoreno je da se na prvom sledećem sastanku usvoji poslovnik o radu odbora” - navodi se u dokumentu u kojem se takođe poziva Demokratksa stranka i SDS da ovu odluku verifikuju.

Izvori medija iz DS-a kažu da bi ova odluka mogla da znači i kulminaciju borbe za čelno mesto nove ujedinjene DS.

- Posledica odluke mogli bi da budu izbori na kojima bi Zoran Lutovac mogao da izgubi kontrolu nad strankom. Takva odluka mogla bi da znači odbacivanje ideje bojkota za koju se najviše zalaže Dragan Đilas - kaže izvor i naglašava da bi takav razvoj događaja mogao da znači težak politički poraz Đilasa.

Podsećamo, mediji su već pisali o različitim strujama unutar DS-a i različitim stavovima koje su istaknuti članovi - a pre svih poslanici Gordana Čomić i Nataša Vučković - iznosili o ideji bojkota. Da stvari u DS-u ne štimaju najbolje videlo se još u septembru, kada je na sednici GO usvojena odluka o “uslovnom bojkotu”, što je Lutovac kasnije demantovao.

Mesec dana kasnije, na sednici Predsedništva DS je izglasao da neće učestvovati u razgovorima sa misijom Evropskog parlamenta koju predvodi Dejvid Mekalister, a koja bi trebalo da služi kao spona između vlasti i opozicije u dogovaranju fer izbornih uslova. Prva je protiv ovakve odluke negodovala poslanica Gordana Čomić. Ona je na svom Tviter profilu napisala: “Demokrate odustaju od EU. Ne učestvujemo u Žan Mone dijalogu”, a potom se obratila Dejvidu Mekalisteru i poručila mu: “Neki drugi put, razgovaraćemo u budućnosti”. Protiv ove odluke bio je i poslanik DS Radoslav Milojičić Kena.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading