SAD se ne protive "ujedinjenju Kosova sa Albanijom", ni srpskoj "aneksiji" severa: Bivši američki diplomata izneo 4 scenarija za KiM

Autor: Tanjug

Vesti

23.10.2019

17:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kom pravcu će se razvijati dijalog Beograda i Prištine može se samo spekulisati, kaže bivši diplomata na Balkanu i istraživač na Geopolitičkom forumu Kembridž Timoti Les, ali pominje četiri moguća scenarija za postizanje dogovora o Kosovu i Metohiji, uz ocenu da je Balkan na ivici još jednog reorganizovanja koje će označiti kraj "postjugoslovenskog ustrojstva".

RepublikaFoto: Tanjug/AP/montaža
Foto: Ilustracija

Prema prvom scenariju, moguće je da Beograd i Priština postignu dogovor jer im je u interesu da reše status Kosova, uz diplomatski pritisak iz Vašingtona.

- Imajući u vidu ''crvene linije'' Srbije, to znači da bi se sporazum temeljio na ideji - podela u zamenu za priznanje - rekao je Les, koji je inače saradnik Demostata, na predavanju na Univerzitetu Kembridž na temu "Nova reorganizacija Balkana".

Uz ocenu da su minimalne šanse da će se to dogoditi, Les je naveo da se Albanci i dalje oštro protive i da će novu vladu u Prištini činiti političari koji ne žele čak ni razgovor sa Beogradom.


Prema njegovim rečima Nemačka na međunarodnom nivou sada sada zajedno sa Francuskom radi na tome da blokira podelu, dok se Moskva protivi svakom dogovoru kojim se smanjuje zavisnost Srbije od Rusije.

Time se, smatra Les, ostavlja mogućnost za drugi scenario po kojem je ideja podele ponovo ''sklonjena sa stola''''.
RepublikaFoto: youtube.com/Danube Institute
Timoti Les

- To znači ili pristanak Srbije da bezuslovno prizna Kosovo ili da, u krajnjoj liniji, bude očuvan status kvo. Problem sa bezuslovnim priznanjem jeste činjenica da je Srbija godinama unazad jasno stavljala do znanja da neće priznati Kosovo bez neke kompenzacije - kaže Lesi.


On smatra da su minimalne šanse da bi Srbiju mogli da ubede da prihvati gubitak Kosova ukoliko joj se ponudi članstvo u EU bez ikakvog odlaganja, uz sve prednosti koje bi to značilo.

- Ne postoji nikakav nagoveštaj za to, naročito imajući u vidu da se EU suočava sa ekonomskom stagnacijom brojnim geopolitičkim rizicima - kaže stručnjak.

On, takođe, veruje da su male šanse da se sačuva status kvo jer, kako kaže, situacija na Kosovu nije statična.

S druge strane, Amerikanci su, ističe Les, rešeni da ''isteraju'' Rusiju sa Balkana, a želja Albanaca da se okonča ''pravni vakum'' Kosova podstiče ih da potraže neko rešenje za njegov status.

- Ukoliko Srbija odbije da prizna nezavisno Kosovo, jedina opcija je da se teži ujedinjenju sa priznatom Albanijom, a to je rešenje koje bi većina kosovskih Albanaca prihvatila - ocenio je Les koji određenu vrstu ''regionalnog potresa'' vidi kao jedan od potencijalnih scenarija za status KiM.
 
RepublikaFoto: pixabay.com/Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kaže da Srbija neće prihvatiti integraciju severnog dela KiM u albansku nacionalnu državu i da bi na takvu pretnju, uveren je Les, Srbija bez sumnje odgovorila pripajanjem ovog područja.

- To bi vodilo vojnom obračunu sa Albancima, progonu preostalih Srba iz južnog dela KiM i pokušaju Albanaca u Preševskoj dolini da se otcepe od Srbije, kao i krizi državnosti u Srbiji, koja bi išla naruku lokalnim nacionalistima - ocenio je bivši diplomata koji smatra da bi u tom slučaju Srbi u Bosni i Hercegovinu imali veliku šansu da se otcepe i pripoje Srbiji, kao kompenzacija za gubitak Kosova.

 

 

Les nema sumnju da bi ujedinjena Albanija, takođe značila novu geostratešku šansu i za Albance u Severnoj Makedoniji, koji bi, bez sumnje, pokušali da pripoje svoju teritoriju ovoj novoj Albaniji.

- Ostaje otvoreno pitanje koliko bi navedeni proces bio nasilan, ali istorija nagoveštava da ne bi bio miran - kazao je Les i dodao da bi u slučaju takvog scenarija spoljni akteri, predvođeni SAD, bili ponovo prinuđeni da “reorganizuju” ovaj region, kao što su, naveo je, u više navrata to činili u prošlosti.

Les skreće pažnju da se, imajući u vidu podršku ideji podele, SAD ne bi protivile ujedinjenju Kosova sa Albanijom i Preševskom dolinom, niti srpskoj aneksiji severnog Kosova, ukoliko to zaživi na terenu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Veruje da bi Evropljanima verovatno laknulo što su Srbi i Albanci konačno pronašli rešenje za problem KiM, dok Rusija, smatra on, ne bi imala moć da to blokira.

- Ipak, SAD će s podozrenjem gledati na dalje promene međunarodnih granica, baš kao i Evropljani. Amerika neće želeti da se teritorija bosanskih Srba ujedini sa Srbijom, jer bi to značilo snažnu platformu za ruski uticaj na Balkanu - rekao je Les.

Kaže i da bi se SAD oduprela bilo kakvim pokušajima Albanaca da se otcepe od Severne Makedonije, koji bi, u tom slučajum najpre morali da definišu svoju teritoriju, a to bi značilo ''složeni i krvavi rat za otcepljenje''''.

Les je mišljenja da će, umesto toga, SAD insistirati da pomenuti narodi odustanu od svojih nastojanja, a zauzvrat će im garantovati samoupravu unutar postojećih država.

- To znači i ublažavanje graničnih kontrola, kako bi se ojačala prekogranična saradnja između pripadnika istih naroda. Takav princip važio bi i za bosanske Hrvate - tumači Les dalja moguća geopolitičja rešenja u regionu.

On , takođe, smatra i da će mnoga pitanja na Balkanu ostati nerešena, uključujući konačni status Srba u BiH i Albanaca u Severnoj Makedoniji, koji će i dalje želeti da se ujedine u nacionalnim državama.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
sanjar

23.10.2019 17:46

Amerikanci i evropljani nece odlucivati o teritoriji Srbije koliko god to trenutno tako izgleda. Starija je Srbija od Amerike, Albanije EU pa stoga bilo logicno da se postavi resavanje srpskog pitanja na balkanu. Srpsko pitanje je iznad svih ostalih pitanja i dok se jednom ne pocne resavati od glave nema mira niti resenja.

Stršljen

23.10.2019 19:54

Sve miriše na onu pesmu,spre te se sprem te....