Opozicija prozivala Šarčevića zbog novog zakona o obrazovanju

Autor: Tanjug

Vesti

20.09.2017

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici opozicije kritikovali su danas predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja jer su uvereni da će sva vlast u tom segmentu društva biti centralizovana u ministarstvu, dok ministar tvrdi da su predloženim zakonom omogućene velike kompetencije u izboru direktora, te da ministar na kraju to samo verifikuje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Burna rasprava u Skupštini

Poslanica NS - PŠ Sanda Rašković Ivić tvrdi, međutim, da će ministar prosvete predloženim zakonom birati direktore u 2.500 škola, da će imati mogućnost da preinači odluku školskog odbora, te da to može da dovede do negodovanja nastavnika i roditelja.

Ona kaže i da možemo doći u situaciju da 10 odsto roditelja i nastavnika budu nezadovoljni izborom direktora, a to će značiti da će u 250 škola situacija biti kao u zemunskoj osnovnoj školi, u kojoj su đaci, roditelji i nastavnici štrajkovali zbog smene direktora.

"Biraće se najposlušniji"

Predloženi zakon, prema njenim rečima, ne vodi ka izboru najboljih kadrova, već najpodobnijih i najposlušnijih.

Poslanik Žarko Korać takođe je rekao da nije dobro da se na jednom mesti vodi kompletna prosvetna politika niti što se nacionalni prosvetni savet svodi na savetodavno telo.

Ministar prosvete Mladen Šarčević primetio je, međutim, da je ministar trenutno samo "stilska figura" i da on nije imao nikakv ovlašćenja prilikom izbora direktora, te da su na čelo škola mogli da dođu i loši rukovodioci, a da se to posle "leči" u dugim postupcima.

Ide se na to, dodao je, da ljudi koji će biti na rukovodećim pozicijama budu sa visokim kompeticijama, a procedura će kao i do sada biti ispoštovana i izbor će proći sve instance - kolektiv, konkurs, školski odbor, lokalnu samoupravu, pokrajinu.

- Ministar će na kraju tog procesa samo da verifikuje - poručio je.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading