Opasni potezi Brisela sa nesagledivim posledicama: Evropa pravi krvoproliće na Balkanu!

Autor:

Vesti

22.10.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija nerazumnim potezima gura Balkan u haos, pa čak potencijalno i u krvoproliće, ocenjuju analitičari za Srpski telegraf.

Foto: Tanjug/AP
Merkelova i Makron

Kako navode naši sagovornici, odluka da se Severnoj Makedoniji i Albaniji ne odredi datum za početak pregovora samo je vrh ledenog brega, a u prilog pesimističnoj evropskoj budućnosti balkanskih zemalja ide i kategoričan stav najvažnijih faktora evropske politike, predsednika Francuske Emanuela Makrona ("prijema novih članica neće biti sve dok Unija ne reši unutrašnje probleme") i nemačke kancelarke Angele Merkel ("ne znači da onaj ko počne pregovore mora i da ih završi").

- To što zemlje zapadnog Balkana EU stavlja na stend baj samo znači da će, osim Amerike i Rusije, i druge velike sile kao što su Turska, Kina i Velika Britanija ojačati, a kad ima previše igrača na malom prostoru, od kojih svaki hoće da bude glavni, onda su mogućnosti za nestabilnost veće - ocenjuju naši sagovornici.

Odluka da se sa Severnom Makedonijom i Albanijom ne otpočnu pregovori mogla bi da potpali bure baruta

RANJENI I MRTVI

Albanski premijer Edi Rama već je izjavio da "neki albanski nacionalisti žarko žele da vide Albaniju ujedinjenu sa Kosovom" u slučaju izostanka EU perspektive, a makedonski premijer Zoran Zaev upozorio je lidere EU da će njegova vlada "biti mrtva" ukoliko Brisel ne donese odluku o početku pregovora o pristupanju Severne Makedonije, što se i dogodilo.

Međutim, problem ima i Bosna i Hercegovina, koja ima krizu vlasti, a Republika Srpska izložena je konstantnom pritisku od unitarista iz Sarajeva da se potpuno potčini, što s druge strane povećava želju Milorada Dodika za samostalnošću.

Tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da je zabrinut zbog potencijalne eskalacije sukoba u regionu, ali da radi da do toga ne dođe, te da se naša zemlja naoružava jer to rade sve zemlje oko nas.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

- Ja sam uvek zabrinut i radimo sve da ne dođe do destabilizacije u regionu. Naoružavaju se i Bugarska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i druge manje zemlje u skladu sa svojim mogućnostima. Vidimo ko sa strane naoružava i Albance na KiM i koje helikoptere traži Crna Gora i sve to pratimo - rekao je Vučić.

Na moguće probleme ukazala je i visoka predstavnica EU Federika Mogerini:

- Kako bismo učinili rat na našem kontinentu nemogućim, potrebno je da potpuno ujedinimo Evropu uvodeći Balkan u EU. Evropa će biti jaka globalna sila samo ukoliko završi posao na stabilizaciji sopstvenog kontinenta i ako učini da se rat više nikad ne dogodi u Evropi. To će se postići jedino ako se kontinent ujedini, odnosno ako i zapadni Balkan postane deo Unije.

Makron gasi vatru u Skoplju i Tirani

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je prošle sedmice na samitu EU blokirao početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, narednog meseca bi mogao da poseti Skoplje i Tiranu, prenose pojedini albanski mediji. Makron je najavio da planira tu posetu kako bi se susreo sa premijerima ovih zemalja Zoranom Zaevim i Edijem Ramom.

SPAS U EKONOMIJI

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović za Srpski telegraf kaže da se Zapad igra opasnim stvarima.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladislav Jovanović

- Za mir na Balkanu odgovornost snose zapadne sile i one će morate da rešavaju ove stvari, odnosno da vrate zao duh u bocu uzimajući u obzir kako je bilo devedesetih na ovim prostorima. Nadam se da ne žele da se tako nešto ponovi, a EU je trenutno nesposobna za bilo šta, nesposobna da donese odluke, tako da nema tu šta mnogo da se očekuje - smatra Jovanović.

Prema mišljenju analitičara Dragomira Anđelkovića, ekonomija jedino može da ujedini zemlje na Balkanu.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

- S druge strane, ukoliko izostane ekonomska perspektiva i evropski san, onda se razbukte nacionalizam, frustracije i svi problemi koji su bili u drugom planu isplivaće u prvi plan, a onda možemo da očekujemo razne sukobe. Evropska unija indirektno snosi odgovornost za destabilizaciju na Balkanu - zaključuje Anđelković.

NAJVEĆA KRIZNA ŽARIŠTA NA BALKANU

Severna Makedonija

- Vlada Zorana Zaeva praktično je pala, izbori zakazani za 12. april

- Albanci mogu da traže više prava, jačaće secesionističke težnje

- pojačaće se socijalni nemiri

- najjača opoziciona stranka VMRO najavljuje da bi, ako dođe na vlast, mogla da poništi Prespanski sporazum sa Grčkom

Albanija

- opozicija, koja je već organizovala nasilne demonstracije protiv Edija Rame, dobija vetar u leđa

- u nedostatku EU perspektive biće više korupcije i kriminala

- krenuće se još jače u realizaciju ideje "velike Albanije"

Bosna i Hercegovina

- kriza vlasti u BiH će se nastaviti, a politički predstavnici sva tri entiteta neće moći da se dogovore ni oko čega

- nastaviće se pokušaj urušavanja Republike Srpske

- životni standard građana će biti sve lošiji, kriminal i korupcija u porastu

Teritorija Kosova i Metohije

- nastaviće se i pojačati pritisci na srpski živalj

- zagovornici nasilnog osvajanja severa Kosova među Šiptarima dobiće krila

- Kurti već izjavio da mu dijalog s Beogradom nije prioritet

- zagovornici spajanja s Albanijom dobijaju krila

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading