Zeri: Zvanični rezultati u roku od mesec dana od izbora!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

21.10.2019

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Formiranje nove prištinske vlade moglo bi potrajati s obzirom na to da se očekuje da će konačni rezultati, kako je najavljeno iz CIK, biti objavljeni u roku od mesec dana od održavanja izbora, 6. oktobra, piše pirištinski Zeri.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Do zastoja je došlo zbog odluke CIK da ponovo prebrojava glasove na 844 biračkih mesta zbog, kako se navodi, nekih tehničkih grešaka.

Očekuje se da će Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje, stranke koje su prema prvim preliminarnim rezultatima osvojile najviše glasova na proteklim izborima, pokrenuti pregovore na najvišem nivou o postizbornoj koaliciji.


Politički analitičari ističu da formiranje nove vlade može trajati dugo ako se DSK i PS ne usuglase o raspodeli vlasti.

Ne isključuju ni mogućnost zastoja na prištinskoj političkoj sceni poput onog koji se dogodio 2014. godine, za koji kažu da bi mogao dovesti do institucionalne krize.
RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Zeri podseća da je na prevremenim parlamentarnim izborima 2014. i 2017, CIK-u takođe trebalo otprilike isto toliko vremena da objavi konačne rezultate.


Portparol CIK, Valmir Elezi, rekao je za Zeri da CIK pokušava da zatvoriti ovaj proces barem u istom vremenskom okviru kao što je to činio na prethodna dva izbora.

- U 2014. godini, od dana izbora do potvrđivanja konačnih rezultata izbora bilo je 27 dana, a u 2017. jedan dan više. CIK čini sve napore da postigne barem iste rokove - izjavio je Elezi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading