NATO u panici! Medvedev donosi "ubicu helikoptera i aviona" u Srbiju

Autor:

Vesti

19.10.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Medvedev donosi pancir u Srbiju! Ruski premijer Dmitrij Medvedev, koji za vikend boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, donosi vojno-tehnički sporazum koji će Srbiji omogućiti kupovinu najsavremenijeg odbrambenog raketnog sistema "Pancir S1". Naime, reč je o sporazumu koji su ranije u Moskvi dogovorili predsednici dveju zemalja Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dmitrij Medvedev

Ubojitost ovog sistema, poznatog i pod imenom "ubica helikoptera i aviona", viđena je u Siriji, a zbog njega je zavladala i panika u NATO redovima.

Ovo je, prema rečima vojnih stručnjaka, prvi put od 1974. godine da Srbija kupuje najmodernije odbrambene raketne sisteme. Sistemi PVO odbrane koje smo do sada imali uglavnom su zastareli i neefikasni.

- "Pancir S1" je defanzivno sredstvo kratkog dometa, a Rusi ga koriste u Siriji za odbranu baze. Kod njih je ugrađen u sisteme većeg dometa S-300 i S-400, odnosno za odbranu tih sistema od neprijateljskih napada - kaže za Srpski telegraf vojni analitičar Aleksandar Radić.

RepublikaFoto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ
Aleksandar Radić

Kako objašnjava, raketni sistemi "Pancir" omogućava odbranu visoko-vrednog cilja ili objekta od neprijateljskih dejstva. Na ovaj način, naglašava on, može da se poveća zaštita kritičnih delova infrastrukture u Srbiji.

Ovaj sistem poznat je i pod imenom "ubica helikoptera i aviona"

Domet "Pancira" je od dva-tri kilometra u daljinu do 15 kilometara u visinu i omogućava zaštitu vitalnih objekata.

DEMONSTRACIJA NAORUŽANJA

Premijer Ruske Federacije dolazi u Srbiju povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Radić: Ovo je prvi put od 1974. godine da Srbija kupuje moderne odbrambene raketne sisteme

Dvojica državnika će u u subotu na Vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici prisustvovati prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019". Najavljeno je učešće oko 2.400 vojnika i oficira, 100 vozila i sistema, 25 aviona, uključujući i sredstva koja je donirala Ruska Federacija.

PANCIR UBICA AVIONA

* Hibridni protivavionski sistem, osnova PVO u desetak država sveta, uključujući Rusiju i Kinu

* Nazivaju ga ubica apača (helikopteri) i aviona A-10

* Razvijen 1989. i od tada stalno usavršavan, a njegova razorna moć viđena je u ratu u Siriji

* Koristi protivavionske projektile i protivavionske topove, stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i PVO sistemima velikog dometa kao što su S-300 i S-400

* Ruska armija ovaj sistem rasporedila u Siriji kao direktnu zaštitu svojih snaga

* Upotrebljavan i tokom sukoba u Ukrajini

* Čine ga 12 projektila 57E6 ili 9M335 i dva automatska topa kalibra 30 milimetara, koji ispaljuju do 2.500 granata u minuti

* Može da napadne do četiri cilja istovremeno

* Domet od dva do tri kilometra u daljinu i 15 kilometara u visinu

* Jedini način da "Pancir" bude uništen jeste da ostane bez municije ili da uopšte nije bio u funkciji u trenutku napada

Odgovor Amerikancima

Tokom posete Medvedeva Srbiji očekuje se da će ruski premijer pružiti podršku srpskom stavu po pitanju Kosova, što je odgovor na američku diplomatsku ofanzivu. Medvedevu su važni i gasovod, kao i sporazum Beograda i Evroazijske unije, a biće reči i o ekonomskim temama. Ruski premijer će govoriti u Narodnoj skupštini na 75. godišnjicu oslobođenja Beograda, za koje su mnogi sovjetski vojnici položili život. Uz pravoslavlje, ovo je neraskidiva veza zbog koje su Srbi privrženi Rusiji.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vojo

19.10.2019 07:25

Samo S-300 Srbiju spasava.

Odgovori 12 0