Amerikanci se boje Medvedeva: Ukoliko se Rusija uključi oko pregovora oko Kosova sve će biti drugačije

Autor:

Vesti

18.10.2019

05:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dolazak drugog čoveka Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva u Beograd na obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Beograda, i to u jeku američke ofanzive za rešavanje kosovskog pitanja, uzburkao je strasti u Prištini i Vašingtonu. Strukture takozvane duboke države (osvedočeni protivnici Donalda Trampa) u panici su zbog dolaska ruskog premijera, što puno i ne kriju, upućujući preko svojih instituta i organizacija poruke čija se suština svodi na to da se Kremlju nikako ne sme dozvoliti da se umeša u dijalog Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dimitrij Medvedev

Tako je Centar za analizu evropske politike (CEPA) iz Vašingtona, koji je poznat po izrazitim antiruskim stavovima, izradio analizu u kojoj piše da će Moskva "kalkulisati kako može da neutrališe ili osujeti svaku novu američku inicijativu". Autor analize Januš Bugajski konstatuje da bi Kremlj čak mogao da imenuje svog izaslanika za Balkan ili traži da ima jednako pravo glasa u predstojećem dijalogu dve strane.

- Treba se prisetiti da su jedini uspešni sporazumi implementirani u regionu oni u kojima Moskva nije igrala ulogu, uključujući Dejtonski iz 1995, Ohridski sporazum 2001, kao i Prespanski između Severne Makedonije i Grčke 2018. Bilo kakav trajni sporazum između Beograda i Prištine mora ostati bez mešanja Kremlja - gotovo u histeričnom tonu poručuje.

Vjosa Osmani sa Eratom i Palmerom

RepublikaFoto: youtube.com/Kohavision - KTV
Vjosa Osmani

Kandidatkinja za premijerku lažne države Kosovo Vjosa Osmani (Demokratski savez Kosova) sastala se u Stejt departmentu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim izaslanikom za zapadni Balkan Metjuom Palmerom. Ona je na Fejsbuku napisala da je sa Palmerom razgovarala o "odnosima Kosova i SAD i važnom poslu koji očekuje Kosovo". Prethodno se u utorak u Vašingtonu sastala i sa direktorom za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost Džonom Eratom.

RAZLIČITE VIZIJE

Slične tvrdnje izrekao je juče i Dejvid Kostelančik, direktor kancelarije Stejt departmenta za južnu i centralnu Evropu:

- Angažman Rusije nije uvek u skladu s vizijom samih zemalja na zapadnom Balkanu, kao ni SAD i EU. Verujemo da dugoročni interesi Rusije u regionu ne podržavaju viziju i ciljeve, integracije, poboljšanje standarda, slobodu medija, vladavinu prava i druge vrednosti evroatlantske zajednice.

Prema saznanjima našeg lista, kosovsko pitanje dominiraće prilikom tet-a-tet razgovora Medvedeva sa premijerkom Anom Brnabić i šefom države Aleksandrom Vučićem.

Govor u parlamentu, vojna vežba, šetnja Kalemegdanom...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dmitrij Medvedev

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev stiže večeras u dvodnevnu posetu Srbiji. U Beogradu će razgovarati sa našim državnim vrhom, prisustvovati prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019" u Batajnici, govoriti u parlamentu, položiti vence na spomenik Smrt fašizmu, sloboda narodu na Kalemegdanu. Tokom šetnje Kalemegdanom drugi čovek Rusije pozdraviće okupljene građane.

- Neki delovi Vašingtona daće sve od sebe da spreče Trampa da pristane na podelu Kosova, između ostalog i izazivanjem incidenata u saradnji sa Prištinom, ali i da spreče da se Moskva umeša u pregovore - dodaju sagovornici našeg lista.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

Analitičar Dragomir Anđelković za Srpski telegraf kaže da bi Rusi trebalo da budu deo pregovora.

- Za Srbiju bi bilo dobro da se Moskva uključi u pregovore jer bismo onda imali jakog partnera na našoj strani, a nadam se da će i dolazak Medvedeva biti odlična prilika da se to pitanje pokrene - smatra Anđelković.

BILI BISMO JAČI

Prema rečima profesora međunarodnih odnosa Srđana Perišića, Amerikanci i Albanci ne žele da se Moskva uključi u pregovore jer bi onda Srbija bila jača.

RepublikaFoto: printscreen/TV Pink
Srđan Perišić

- Rusi su naši tradicionalni prijatelji i uključivanjem Rusije u pregovore postigao bi se balans. Bez Moskve ne može da se postigne konačno rešenje, a Amerikanci i dalje žive u devedesetim godinama prošlog veka - zaključuje Perišić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading