Advokati protiv obavezne medijacije: Plati mirenje, pa možeš na suđenje!

Autor: Borislav KAŠANSKI

Vesti

17.10.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa nevladinih organizacija pokušava na mala vrata da progura novi namet za građane, odnosno obaveznu medijaciju (pokušaj pomirenja stranaka u sporu), koja bi se odvijala van sudova i bila uslov da biste nekog uopšte mogli da tužite, tvrde advokati, koji su najavili i proteste ukoliko bi ovako nešto bilo usvojeno.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
TRAŽI NOVI NAMET ZA GRAĐANE Blažo Nedić

S druge strane, iako je do pre nekog vremena delovalo da će ideja o obaveznoj medijaciji proći, u Ministarstvu pravde za Srpski telegraf poručuju da se radna grupa za izradu Nacrta izmena i dopuna Zakona o posredovanju neće baviti ovom temom na taj način.

Unapred se plaća

Ipak, malo je čudno što jedna od nevladinih organizacija Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija), koji forsiraju uvođenje obavezne medijacije, uveliko organizuje obuku za medijatore (koji čak i ne moraju da budu pravnici) obećavajući im da će medijacija postati obavezna i da će, samim tim, za njih biti mnogo posla.

Da je zaista tako, uverio se i novinar Srpskog telegrafa kada je pozvao pomenutu nevladinu organizaciju raspitujući se kako da se prijavi za obuku. Ukoliko bi prošla obavezna medijacija, to bi praktično značilo dodatni trošak za stranku koja planira nekog da tuži jer bi medijacija morala unapred da se plati, a stranka bi eventualno mogla da refundira te troškove kad dobije spor i ako ga dobije.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Hteo da priča, pa se predomislio

Pristao na razgovor, pa se predomislio

Srpski telegraf je pozvao Blaža Nedića iz organizacije Partneri za demokratske promene Srbija, koji je isprva pristao na razgovor, čak nudeći i sagovornika iz inostranstva koji je, navodno, jedan od najboljih evropskih stručnjaka za oblast medijacije. Ipak, nešto kasnije se javio i poručio da odustaje od razgovora jer je pomenuti stručnjak "na službenom putu po Americi".

Tako smo ostali uskraćeni da saznamo koje su to, kako je Blažo rekao, mnogobrojne prednosti obavezne medijacije.

- Uvođenje obaveznog prvog sastanka sa medijatorom, pre obraćanja sudu, jeste još jedan nasrtaj nevladinih organizacija na pravni poredak Srbije. Zabrinjava što zagovornici medijacije očigledno smatraju građane i privredu nesposobnim da prepoznaju šta je njihov interes, pa im je potreban medijator da im to objasni - kaže advokat Ivan Simić, koji ističe da će ovo dovesti do stvaranja još jedne nadriprofesije, koja će dodatno unazaditi pravni sistem, a sve će plaćati građani.

Traže od komore da žešće reaguje

Advokati najavljuju protest protiv rukovodstva svoje komore ako se žešće ne usprotivi medijaciji, a jedan od razloga što sumnjaju u vrh svoje komore jeste i taj, kako kažu, što Advokatska komora ima blagonaklon stav prema Blaži Nediću, koji, osim što vodi nevladinu organizaciju Partneri za demokratske promene Srbija, radi i kao advokat. S obzirom na to da propisi izričito zabranjuju da advokat obavlja bilo kakvu drugu javnu dužnost, Blažu bi morala da bude izrečena zabrana rada u advokaturi jer je čelnik druge organizacije. U nekim drugim slučajevima, ističu advokati, njihove kolege su brzopotezno sklanjane, pa je takva mera izrečena, recimo, Goranu Pejiću jer je na čelu jednog stonoteniserskog kluba.

- Umesto da se nađe način da se poboljša kvalitet suđenja, sada se traži način da se sudovi "odbrane" od onoga što je njihova elementarna suština, a to je pružanje pravne zaštite građanima i privredi. Treba naglasiti da će medijatori biti deo pravnog sistema i imaće zagarantovan prihod, što opet pada na teret građana, kao što je već slučaj sa notarima i izvršiteljima - ističe Simić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na teret građana

Ministarstvo pravde uvažava stavove Advokatske komore Srbije, pa će radna grupa razmatrati rešenja koja bi u najboljoj meri odgovarala i advokaturi.

- Jedna od glavnih novina zakona će biti unapređenje uslova za sticanje svojstva medijatora, dok će kriterijumi za obuku, kao i sistem provere znanja i veština biti pooštreni - kažu za Srpski telegraf u Ministarstvu pravde. Visina troškova medijacije određuje se prema tarifi o naknadama u postupku posredovanja, osim ukoliko se strane drugačije ne sporazumeju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vojče

17.10.2019 12:30

Cilje je samo uzimati pare od naroda.

Odgovori 10 0
Vojko

18.10.2019 09:45

Mirovna veća su nestala?