Šiptari vode prljavu kampanju, država mora da reaguje: Ako ukinu Srpsku listu, zabraniti albanske partije u Srbiji!

Autor:

Vesti

14.10.2019

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanski političari krenuli su ofanzivu kako bi ukinuli Srpsku listu. Sagovornici Srpskog telegrafa jedinstveni su u stavu da je cilj Prištine da u svoju vlast uvuče podobne i poslušne Srbe, dok ima zahteva i da Beograd uzvrati istom merom i ukine albanske partije koje deluju na jugu Srbije, pre svega u Preševu i Bujanovcu.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Predstavnici Srpske liste

Podli plan Prištine da aferu "otrovne koverte" (pogledaj koverat) iskoristi da otme mandate i uništi najjaču srpsku političku grupaciju u južnoj pokrajini obelodanio je Vigan Ćoroli, profesor međunarodnog prava.

Uz tvrdnju da državno tužilaštvo Kosova ima dovoljno osnova da zahteva da se Srpska lista proglasi neustavnom, Ćiroli se pozvao i na izveštaje međunarodnih posmatrača u kojima piše da su kosovski Srbi zastrašivani, ucenjivani i da im je prećeno kako bi dali glas određenoj političkoj stranci, u ovom slučaju Srpskoj listi.

Istovremeno, albanski istoričari okupljeni u udruženju "Ali Hadri" iz Dečana imaju još monstruozniji zahtev i od Prištine traže da se Srpska lista proglasi terorističkom organizacijom.

Ivanovićeva: Krajnje je vreme da im vratimo istom merom

SITUACIJA DO USIJANJA

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, smatra da bi ovakav potez Prištine doveo do usijanja.

- To bi bila objava rata srpskom narodu. Međunarodna zajednica mora to da spreči jer kada se vatra zapali, posle se teško gasi.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ističe da su u Srbiji su svi pred zakonom isti, da je odgovornost individualna, nikada kolektivna.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Vulin

 

Vulin: Srbija treba da reaguje, ali tako da pogodi nosioce šiptarske politike krađe i diskriminacije

- Zato je Srbija država, a Kosovo, tamo gde vladaju Šiptari, teritorija pod upravom narko-dilera u prisustvu međunarodne zajednice. Srbija treba da reaguje, ali tako da pogodi nosioce šiptarske politike krađe i diskriminacije. Ne treba sve ni javno reći - rekao je Vulin za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Igor Simić

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, objašnjava da Priština želi da u vladu uvede podobne Srbe, one koji nisu dobili podršku građana na izborima.

- Uveliko najavljuju kako neće poštovati Briselski sporazum, CEFTA dogovor, ali i sopstvene zakone kojima se, bar na papiru, proklamuju prava srpskog naroda. Srpska lista jeste i biće stranka običnih i odgovornih Srba kojima je nacionalni interes na prvom mestu - naglasio je Simić.

Drecun: To sve nagoveštava opasan razvoj događaja

 

CRVENE LINIJE

Milena Ivanović, udovica Olivera Ivanovića, zalaže se da Srbija treba da uzvrati istim merama.

- Krajnje je vreme da im vratimo istom merom i zatražimo i mi da se ukinu albanske partije u Srbiji jer sve ovo više nema smisla. Ovo je atak ne samo na Srpsku listu već i na sve Srbe koji žive na Kosovu - izričita je Ivanovićeva.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Đorđe Milićević

Za kontramere je i potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević.

- Predsednik Srbije i celokupno državno rukovodstvo sve vreme vodi mudru i racionalnu politiku, želeći da kroz razgovor, ne sukob, dođe do kompromisnog i pravičnog rešenja, ali se slažem u potpunosti da crvene linije moraju postojati u kontekstu mera reciprociteta - kaže Milićević za Srpski telegraf.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun mišljenja je da Priština priprema neke ozbiljne akcije uperene protiv opstanka Srba na Kosovu.

- Zato im treba neki poslušni Srbin koji navodno brani srpske interese. To sve nagoveštava opasan razvoj događaja - upozorava Drecun.

Reakcije

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ

Srpska lista, koja je dobila najveće poverenje građana, mora biti deo kosovske vlade

Veselin Šljivančanin, penzionisani oficir JNA

Albanci treba da shvate da moraju sa Srbima da budu dobri ako žele nešto da urade. Njih u Srbiji niko ne dira, oni ovde najnormalnije žive

Dejan Vuk Stanković, analitičar

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Ovo je još jedna u nizu ucena i pokušaj pritisaka na Beograd da prizna nezavisnost Kosova, što vodi ka daljoj radikalizaciji političkih prilika na KiM

Dragomir Anđelković, analitičar

Poteze prištinske strane možda treba tumačiti kao prljavu, pokvarenu ponudu, kao jednu vrstu stvaranja pritiska, kako bi Beograd dao ustupke oko Interpola

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
posmatrac

14.10.2019 21:28

Sve poteze albanaca treba gledati kao teroristicki akt i nikako drugacije. Oni pola veka vrse nevidjeni teror nad srpskim narodom u Srbiji u srpskoj drzavi. Srbija mora biti spremna na sve i pojacati vojne jedinice duz administrativne linije.