I HRVATI UDARILI NA SRPSKOG PRIJATELJA: Handke na meti Zagreba

Autor: Tanjug

Vesti

12.10.2019

22:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova oglasilo se večeras saopštenjem povodom dodele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, u kom izražava "začuđenost i nezadovoljstvo" tim izborom.

Peter Handke

- Ne ulazeći u pitanje Handkeovog književnog opusa i kvaliteta njegovog literarnong izražavanja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodele Nobelove nagrade osobi politički angažovanoj u pružanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga veka - stoji se u saopštenju hrvatskog ministarstva, prenosi Hina.

Hrvatsko ministarstvo navodi da je ta politika "dovela do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, proterano brojno stanovništvo i uvedena dugotrajna nestabilnost u ovome delu Evrope".

U saopštenju se kaže da je evropsku i svetsku javnost iznenadila i činjenica da je Handke održao oproštajni govor na sahrani Miloševića.


Dodaje se i da su "američki, britanski i međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci širem sveta, ocenili neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije, jer je reč o piscu koji je negirao istorijske istine i podržavao zagovarnike genocidne politike".

Dodelom Nobelove nagrade Peteru Handkeu narušen je ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade, piše u saopštenju hrvatskog ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading