"Kuršumlija dobija fabriku namenske industrije, a jačanjem ekonomije borimo se za KiM!"

Autor: Tanjug

Vesti

12.10.2019

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kuršumlija dobija fabriku namenske industrije „BS S", Borbeni složeni sistemi, a kamen temeljac za pogon, u čiju će izgradnju biti uloženo 20 miliona evra, polaže se danas u naselju Pljakovo.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić u Kuršumliji

Ceremoniji polaganja temeljca prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, direktor Jugoimport SDPR-a Jugoslav Petković i predsednik opštine Kuršumlija Radomir Vidić, kao i građani Kuršumliji.

Fabrika će biti izgrađena u tri faze, prva će biti završena do kraja sledeće godine, a cela fabrika trebalo bi da bude završena do 2022. godine.


U pogonu u Pljakovu proizvodiće se komponente za oklopna vozila, poput "Lazara" i "Miloša", a imaće 300 zaposlenih.
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Domaćini su predsednikom upoznali za planom izgradne i predviđenom dinamikom radova.


O izgradnji pogona govorio je ranije danas i sam predsednik, prilikom posete Blacu, gde je istakao da će Jugoimport SDPR u novom pogonu za pola godine da zaposli 80 radnika, a za manje od tri godine ukupno 300 ljudi, što je za Kuršumliju velika stvar.

Država se na taj potez odlučila pošto nijedan stani investitor nije hteo u Kuršumliju, zbog loše infrastrukture, dodao je on.

Rastućom ekonomskom snagom i ugledom borba za KiM

Verujem da ćemo uz rastuću ekonomsku snagu i veći politički ugled Srbije u svetu uspeti da vratimo deo prava onoga što je prethodna vlast sa "velikim uspehom“ izgubila na KiM, rekao je danas u Kuršumliji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje da će Rusija i Kina imenovati svoje izaslanike za KiM i da li bi situacija bila drugačija da pitanje Kosova nije izmešteno iz UN u EU, kazao da ne vredi pričati o tome šta bi bilo kada bi bilo.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Kritikovao je bezobzirnost ljudi koji su doprineli u prošlosti tome, a koji sada napadaju.


Što se izaslanika tiče, kaže da postoje različiti interesi I svi imaju svoje politike.

- Mi smo mali, na vetrometini interesa mnogih. Naše je da se borimo i sačuvamo sve što možemo, da ne dozvolimo nikome da ponizi Srbiju. Da li će biti lako i da li smo mi Srbi uvek blizu realnosti - nismo. Nismo nikada polazili od onoga što se stvarno zbiva u svetu, već šta smo zeleli - istakao je Vučić.

Izrazio je uverenje da ćemo uz rastuću ekonomsku snagu i veći politički ugled Srbije u svetu uspeti da vratimo on što su neki ranije "izgubili“.
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Zato se borimo, za prava našeg naroda, za to šta Srbi mogu da dobiju, makar to ponekad ne izgeldalo lako - istakao je on.

Vučić se zahvalio narodu na KiM i Toplici što u teškim uslovima opstaju.

Na pitanje da li zna koliko je kamena temeljaca do sada postavljao Vučić je rekao da ne zna, i da zna samo da je otvorio ili učestvovao u otvaranju više od 120 fabrika.

- Doveli smo dva i po puta više, uglavnom stranih I domaćih privatnih investitora - kazao je on.

Koliko je Srbija snažnija,toliko će i njena vojska biti jača

Predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obišao je kasarnu "Toplički ustanak" u Kuršumliji u kojoj su razneštena dva mehanizovana bataljona 3. brigade kopnene vojske, uz poruku da je vojska uvek bila odraz snage Srbije, i da će zato njena vojska biti jača onoliko koliko je Srbija snažnija i jača.

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Predsednika je pozdravila počasna četa i podnet mu je raport, nakon čega je sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije obišao vojnike i razgovarao sa njima.

Vučić se zahvalio vojnicima što se, kako je rekao, dobro oseća u ulozi vrhovnog komandanta kada vidi spremne i obučene vojnike koji vole Srbiju više od svega.

- Došao sam da kažem dve stvari. Prva je da ćemo nastaviti snažnije opremanje, ulaganje u oružje, ali i istovremeno uz rast plata, neuporedivo lakše mogućnosti da rešite stambeno pitanje i vaš životni standard. U decembru imaćete prvu platu uvećanu za devet odsto - najavio je Vučić.

Izrazio je uverenje da će država biti u mogućnosti da svake godien obezubeđuje povećanje plate Vojsci.

- Došao sam da kažem da znate da je vojnički posao siguran posao, i da možete svoje supružnike i decu da izdržavate, ili da zajednički obezebđujete budućnost za vašu decu. Uveren sam da pre pet ili šest godina, kada smo govorili o boljim uslovima za život vojnika mnogi nisu verovali, a danas znam da vidite da možemo bolje i da se stvari popravljaju - kazao je on.

Vučić je ukazao da je prisustvo vojske značajno narodu Topličkog kraja, kako u ekonomskom tako i bezbednosnom smislu i istakao da namerava da pojača ovaj deo Srbije u ekonomskom.

Zbog toga će, preneo je, dodatnih 400 vojnika biti upućeno u Kuršumliju, kao dodatni ekonomski podstrek za naš narod.

- Ovo će nam biti jedan od najsnažnijih centara u zemlji - konstatovao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će u godinama koje dolaze vojnici biti još zadovoljniji iako zna koliko vole i koliko su posvećeni njenom naprteku i napretku Srbije.

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

- Video sam po spisku da ima momaka iz svih krajeva bivše Jugoslavije- Srba iz Krajine, RS, Crne Gore i sa KiM. To pokazuje koliko svi možemo da budemo ujedinjeni u ljubavi prema Srbiji - rekao je on.

Vučić je kazao da nije došao u kasarnu da održi običan govor, već da kaže hvala, jer svi znaju koliko je u vojsci bilo teško pre 5 ili 7 godina, te podsetio na izjavu bivšeg načelnika Generalštaba Dikovića, za kojeg je kazao da je junački oficir, koji je rekao da su nam skoro ukinuli vojsku.

- Danas vidite šta imamo u vazduhu i protivazdušnom delovanju, kao i svim drugim oblastima vojske - konstatovao je on.

Ponovio je zahvalnost vojnicima za ljubav prema Srbiji, i što zna da svi vi oni znaju da ako zatreba da moraju da razmisle da njihovi zivoti ništa ne moraju da znače.

- Za to ste školovani i plaćeni. Beskrajno hvala za bezgraničnu ljubav prema otadzbini. Daćemo sve od sebe da vas nikada u takvu situaciju ne dovedemo - zaključio je Vučić.

Nakon obraćanja vojnicima, Vučić je prisustvovao prikazu oklopnih vozila jedne mehanizovane čete i čete za podršku.

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Predsednik je u kasarni položio venac na spomenik palim borcima 354. Pešadijske brigade, koji su nastradali prvog dana NATO agresije na Jugoslaviju.

Podzemno sklonište kasarne u Kuršumliji pogodila su tri tomahavka 24. marta, 1999. godine u 20.05 časova, a prvi projektili usmrtili su 11 vojnika i oficira, dok je 27 teže ranjeno.

Kuršumlija je tokom svih 78 dana NATO agresije bila bombardovana, kao prvi grad uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, a u kojem su smeštene dve kasarne.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Lena

12.10.2019 17:16

Svaka cast!