Dačić sa generalom Gracijanom: Pozitivna ocena doprinosa Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama EU

Autor: Republika

Vesti

11.10.2019

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa generalom Klaudijem Gracijanom, predsedavajućim Vojnom komitetu Evropske unije. General Gracijano boravi u Republici Srbiji na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića, koji je učestvovao na ovom sastanku.

RepublikaFoto: MSP
Gracijan i dačić

Ministar Dačić je istakao da Republika Srbija ostvaruje visok stepen saradnje sa državama članicama i institucijama Evropske unije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, aktivno učestvuje, kao zemlja kandidat za EU, u konceptima ove politike potvrđujući svoje strateško opredeljenje za članstvo u Evropskoj uniji. Ukazao je da istovremeno unapređujući svoje operativne kapacitete, Republika Srbija je spremna za dalje intenziviranje saradnje u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije u obostranom interesu. 

Ministar Dačić je naglasio da Republika Srbija svojim učešćem nastavlja da daje visok doprinos realizaciji mandata multinacionalnih misija i operacija Evropske unije. Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova u saradnji sa Ministarstvom odbrane i drugim resorima u Vladi Republike Srbije aktivno radi na izgradnji kapaciteta za upućivanje civila u multinacionalne misije i operacije, što će biti njen dodatni doprinos globalnoj, evropskoj i regionalnoj bezbednosti u podeli odgovornosti sa partnerima u Evropskoj uniji. 

Govoreći o izazovima evropske bezbednosti, ministar Dačić je ukazao da je situacija na Kosovu i Metohiji glavni političko - bezbednosni izazov za Srbiju, da je Beograd opredeljen da vodi dijalog sa Prištinom kako bi se postiglo kompromisno rešenje, koje jedino može održivo i obezbediti dugoročnu stabilnost. Istakao je ključnu važnost ispunjenja mandata KFOR-a na Kosovu i Metohiji, saglasno Rezoluciji SB UN 1244 u garantovanju mira i stabilnosti u Pokrajini.  

RepublikaFoto: MSP
Sastanak

General Gracijano, istakavši značaj posete Srbiji, veoma pozitivno je ocenio kontinuiran doprinos Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama EU, naglasivši visok nivo obučenosti i profesionalizma pripadnika Vojske Srbije. Dodao je da bi se u Evropskoj uniji veoma cenilo ukoliko bi Republika Srbija, u skladu sa mogućnostima, povećala svoje prisustvo u multinacionalnim operacijama EU. 

Predsedavajući Vojnom komitetu EU istakao je spremnost za dalje intenziviranje saradnje i podvukao značaj usklađivanja strateških dokumenata Republike Srbije u oblasti odbrane i bezbednosti sa Globalnom strategijom EU u oblasti bezbednosti i odbrane. U tom kontekstu istakao je brojne mehanizme koji bi mogli dodatno unaprediti vojno-vojnu saradnju, što može biti veoma korisno za jačanje celokupnih odnosa Republike Srbije i Evropske unije. Naglasio je da uspešna saradnja između EU i Republike Srbije u bezbednosnoj i odbrambenoj oblasti doprinosi izgradnji još višeg nivoa međusobnog poverenja i razumevanja.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading