VLADIKA IRINEJ: Mislimo svojom glavom i nećemo ćutati o KiM

Autor: Tanjug

Vesti

18.09.2017

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reagovanje potpredsednice vlade Zorane Mihajlović na izjavu patrijarha Irineja o unutrašnjem dijalogu o KiM, osim što zbunjuje nelogičnošću, izaziva i nedoumice oko smisla i mogućnosti tog dijaloga, makar onakvog kako ga je u više navrata opisao predsednik Aleksandar Vučić, kaže episkop bački Irinej.

RepublikaFoto: youtube.com/Radio Pravoslavne Eparhije bačke BESEDA
Odgovorio Zorani Mihajlović: Episkop bački Irinej

- Mihajlović zapravo demantuje i svesno obesmišljava poziv gospodina Vučića na zaista nužni dijalog o budućnosti Srba i svih građana Srbije u našoj južnoj pokrajini - naveo je episkop bački Irinej reagujući na izjavu vicepremijerke da SPC vrši pritisak na Vučića.

Ona je, kako kaže, optužila je patrijarha srpskog Irineja, kao i čitavu SPC, da navodno "vrše pritisak" na predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred početak unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Pravo SPC na mišljenje

Time je, kako kaže, uradila upravo ono za šta neosnovano optužuje srpskog patrijarha - izrvšila je javni pritisak na poglavara Crkve i na sve u Crkvi kako se ne bi usudili da misle svojom glavom.


Kako ocenjuje, Mihajlović odlučno "izdvaja svoje mišljenje" i smatra ga superiornim u odnosu na stav Crkve, odnosno srpskog naroda. 

- Ako iko treba da zna šta na ovu temu veruje, misli i oseća SPC, što će reći većina srpskog naroda koja se deklariše kao njeni vernici, onda je to valjda patrijarh srpski - kaže episkop bački za Novosti. 

- Uostalom, šta je to rđavo izjavio patrijarh? - upitao je on.

Da li ijedan sveštenik, a kamoli prvosveštenik svoje Crkve, treba unapred da sumnjiči za neiskrenost i podmukle "zadnje namere" bilo koga, a pogotovu većinom glasova izabranog prvog čoveka države, ili treba da dođe od pretpostavke da naš konkretni bližnji, pa ma on bio i predsednik naše države, izjavljuje ono u šta veruje, što misli i oseća, nastavlja episkop.

Mentori iz senke

- Kakav je to ''pritisak'' kada se javno izrazi uverenje da predsednik zastupa stavove onih koji su mu poklonili poverenje na izborima a ne stavove tutora i mentora iz senke? I kakav je to stav i odnos prema samome predsedniku Vučiću? - naveo je on.


- Ko ima pravo da Vučiću unapred imputira politički i moralni makijavelizam? - naveo je episkop Irinej.

Patrijarh nije šef države, niti je politicka ličnost u dnevnopolitičkom smislu, ali on kao poglavar SPC, ima ne samo pravo, nego i obavezu da govori upravo tako.

- On ima pravo i dužnost da da očinski savet svakom pravoslavnom verniku, pa i Vučiću, koji i ne krije da mu je do tog saveta stalo, te u dijalogu očekuje na prvom mestu odziv i stavove SPC, a potom SANu i svih odgovornih institucija i pojedinaca - kaže episkop bački.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading