BEOGRAĐANIMA PREKIPELO ZBOG TAKSISTA: Policija hitno da prekine protest!

Autor:

Vesti

08.10.2019

06:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo što rade taksisti je ucena i maltretiranje građana! Zbog njih trpi privreda, štete su već sada ogromne, da ne pričam o problemima s kojima se zbog njih susreću invalidi, bolesni, Hitna pomoć...

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Ne mare za haos koji prave u gradu

Svojim blokadama potpuno parališu život u gradu, a na to niko nema pravo. Ovim rečima komentariše višednevni protest taksista u srpskoj prestonici Marko Nicović, bivši šef beogradske policije. On smatra da policija treba hitno da reaguje, zaustavi proteste i omogući građanima normalan život u prestonici.

NEKA PROĐU "OBRADU"

- Zna se ko su gazde udruženja i ko određuje pravila igre. Taksi mafijaši trebalo bi da prođu kroz "obradu" i da policija na taj način "pritisne" ostale da se ovaj haos u gradu zaustavi - rekao je Nicović.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Marko Nicović

Predstavnik Ugovorne privredne taksi komore Srbije (UPTKS) Boško Vukojević najavio je da će taksisti od sledeće nedelje dodatno blokirati određene ulice, odnosno da će se spustiti bliže mostovima, što će dodatno zagorčati život Beograđanima.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Boško Vukojević

Vukojević (UPTKS): Sledeće nedelje taksisti će se spustiti bliže mostovima

- Da se ja pitam, sve bih ih pohapsio! Ovo nisu protesti, ovo je terorizam! Taksisti drže kao taoce ceo grad. Ko će meni da plati ovo nerviranje i što zbog njih nigde ne stižem na vreme - besan je sredovečni Beograđanin.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Blokada taksista

Šestog dana štrajka oko 5.000 taksista ponovo su zatvorili potez od Londona do Mostarske petlje, kao i od Slavije do Savskog trga. Širi centar Beograda bio je blokiran već u 13 sati, a kada su se konačno okupili ispred zgrade Vlade Srbije, snimali su telefonom i, kako se činilo, dobro su se i zabavljali.

Napao policajku

Tokom protesta taksista u centru grada došlo je do incidenta i sukoba jednog taksi vozača sa saobraćajnom policajkom. Naime, ona je pokušala da usmeri vozila u jednom pravcu, ali se taksista na to nije obazirao, pa su pale teške reči...

- Mi nismo nasilni i oštro osuđujem kolegu koji je napao Ljubicu. Neka se takav više nikada ne pojavi na našem protestu - rekao je Aleksandar Bijelić, jedan od lidera taksista. 

On se tokom protesta i obraćanja okupljenim taksistima i novinarima izvinio policajki, te ponovio "da im takve kolege ne trebaju".

Kako uglas kažu, ne odustaju od svojih zahteva i zabrane rada svima koji putnike prevoze na osnovu aplikacija.

6 dana štrajkovali su taksisti beogradskim ulicama

VESIĆ APELUJE

Taksiste nije zanimalo ni to što je u Beogradu u dvodnevnoj poseti turski predsednik Redžep Erdogan, zbog čega se pojedine ulice povremeno dodatno zatvaraju.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Ne planiraju da stanu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić zatražio je od taksista da prekinu blokadu jer "na taj način samo maltretiraju građane".

Policija nema po kom osnovu da reaguje

Kako saznajemo u MUP, policija ne može da izda dozvolu za okupljanje taksista, već samo da konstatuje da su oni u skladu sa zakonom prijavili sve svoje aktivnosti.

- Sve je prijavljeno na vreme i tu se naša nadležnost u vezi s ovim slučajem završava - kažu u MUP.

Kako saznajemo, policija je, prema članu 8 Zakona o javnom redu i miru, imala mogućnost da zabrani skup juče, kada je došao Erdogan, pod objašnjenjem ugrožene bezbednost visokog gosta, ali je procenjeno da taj član nije ispunjen.

- Ono što ja tražim od vas je da se hitno prekinu blokade. Ništa ne opravdava blokiranje grada, maltretiranje svih građana, a ovo jeste maltretiranje... - rekao je Vesić gostujući na TV Prva.

- Grad nema ni prava ni mogućnosti da sprečava bilo čiji štrajk jer po Ustavu svako ima prava da se bori za svoja prava, ali apelujemo na taksiste da ne maltretiraju građane - poručio je Vesić i istakao "da zakone koji tretiraju taksi prevoz usvaja Skupština Srbije, a da gradske vlasti samo određuju koliko taksista treba da postoji u Beogradu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Jelka

08.10.2019 08:23

Sramota! Ko ima pravo da maltretira gradjane i ceo grad? Kakav je to nakaradan zakon? Neka protestuju ispred opstine, neka pritestuju gladju, sta god, imaju pravo na protest ali ne da ugrozavaju druge na normalan zivot i rad. Policija treba i mora da reaguje!

Odgovori 10 1
Mišo

08.10.2019 08:59

Ako ih i dalje puštaju da blokiraju grad, vlast ne radi dobro svoj posao. Ogranićite proteste na odredjene delove grada ili na Ušće. Ovako opozicija lukavo uvlači vlast kao saučesnika.

Odgovori 13 1
Dr

08.10.2019 09:45

Da li Beogradjani smeju da se brane od taksista monopolista?

Odgovori 14 1