Šta sve Erdogan donosi Srbiji tokom svoje posete

Autor: RTS, Republika

Vesti

06.10.2019

07:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ponedeljak u Srbiju stiže turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sa delegacijom privrednika. Očekuje se da ta poseta doprinese političkim i ekonomskim odnosima dve zemlje koji su inače ojačani poslednjih godina. Trgovinska razmena je prošle godine premašila milijardu evra, imamo više od 500 turskih kompanija, a za dva dana posete najavljuje se otvaranje još pet, početak gradnje jedne fabrike i auto-puta između Srbije i Bosne i Hercegovine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik u Srbiju dovodi 200 privrednika i nove turske investicije. Posetu našoj zemlji obeležiće i kamen temeljac za auto-put između Srbije i Bosne i Hercegovine za koji su pripremni radovi na deonici Sremska Rača – Kuzmin već počeli.

- Ulazi se u jedan ozbiljan investicioni infrastrukturni ciklus sa BiH koji ima za cilj da poveže dve zemlje. Činjenica je da mi sa BiH imamo najveću trgovinsku razmenu u regionu, a imamo ubedljivo najgoru infrastrukturu i ubedljivo najgoru povezanost i drumsku i železničku i na svaki drugi način - kaže Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ljajić smatra da će ovo biti velika olakšica za ekonomiju i izvoznike i da ne treba zanemariti širi društveni značaj.

- Imajući u vidu činjenicu da je nama potrebna stabilnost i pomirenje u regionu, put znači život, put znači olakšanu komunikaciju za veliki broj ljudi i s jedne i s druge strane granice. Tako da ovo jeste jedan veliki ne samo ekonomski, nego mirovni projekat - navodi Ljajić.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je deonica Sremska Rača – Kuzmin samo jedan deo prstena, a da se za drugi deo priprema dokumentacija.

- Za drugi deo prstena između Požege i Kotromana, dužine 63 kilometra, radi se projektno-tehnička dokumentacija. U infrastrukturi ono što se još radi sa Turskom, gde počinju radovi, jeste deonica rekonstrukcije puta Novi Pazar – Tutin - izjavila je Zorana Mihajlović.

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

Povećanje izvoznih kvota

Od 2010. turske investicije u našu zemlju dostigle su 135,1 milion evra. U Srbiji posluje 515 turskih preduzeća, koja su najviše ulagala u automobilsku, tekstilnu i prehrambenu industriju. 

Srbija i Turska od 2010. godine imaju i Sporazum o slobodnoj trgovini što je robnu razmenu povećalo četiri i po puta. Ove godine je potpisan novi sporazum koji je ne samo povećao izvozne kvote, već je na listu dospela i nova roba.

- Ono što je novo od 1. juna ove godine to je juneće meso, rafinisano i nerafinisano suncokretovo ulje, suncokretovo seme i soja - navodi Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne odnose Privredne komore Srbije.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Foto: Ilustracija

Jovanovićeva je naglasila da su pasulj, boranija i suve šljive roba kod koje su udvostručene kvote.

- Deficit je na srpskoj strani, međutim, ono gde mi možemo jako dobro da sarađujemo jeste u auto-industriji, metalskoj industriji, u drvnoj, ali i u visokim tehnologijama - kaže Jovanovićeva.

Više od 30 miliona dolara turskih donacija

Turska je i veliki donator u našoj zemlji, a pomoć realizuje preko Turske agencije za saradnju i koordinaciju – Tika.

- Od ukupno 48,8 miliona američkih dolara razvojne pomoći koje je Turska pružila Srbiji, preko Tike je realizovano 30,8 miliona dolara te pomoći - ističe Čala Gultekin Tosbat, koordinatorka Tikine kancelarije za koordinaciju programa u Srbiji.

Gultekin Tosbat je naglasila da su prioritet Tike žene, deca i ugrožene grupe. "Nas pokreće moto 'Sve za jedan osmeh' - naglasila je Čala Gultekin Tosbat.

Najviše donacija slilo se u projekte unapređenja obrazovanja, zdravstva, socijalne infrastrukture i očuvanja zajedničke kulturne baštine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading