U manastiru Žiča počinje centralna proslava jubileja SPC

Autor: Tanjug

Vesti

05.10.2019

14:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva ove godine obeležava najveći događaj u svojoj istoriji - 800 godina autokefalnosti, a centralna proslava u Srbiji počeće sutra svetom liturgijom u manastiru Žiča, a nastaviće se narednih dana različitim manifestacijama.

RepublikaFoto: youtube.com/ zlita
Foto: Ilustracija

Veliki jubilej SPC obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleleksandra Vučića.

Manastir Žiča odabran je za početak centralne proslave, jer je nakon dobijanja autokefalnosti 1219. godine Žiča bila sedište arhiepiskopije i prvog arhiepiskopa srpskog Svetog Save, koji je izabran za poglavara i ustoličen u Žiči.


Sveta saborna arhijherejska liturgija će početi u devet sati, a služiće je patrijarh Irinej sa svim arhijerejima SPC, nakon čega će uslediti i kulturno umetnički program.

Besedu će odrzati akademik Matija Bećković. Liturgiji u manastiru Žiča će prisustvovati Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dan kasnije, 7. oktobra, obeležavanje će biti nastavljeno na Kosovu, u okviru kojeg će se posetiti manastiri Dečani i Pećka patrijaršija gde će 8. oktobra biti služena sveta liturgija. Obeležavanje će se istog dana nastaviti u Beogradu, u Centru "Sava" gde će u 20.00 časova biti organizovana velika svečana akademija uz muzičko-dramski program pod nazivom "Zavet Svetoga Save".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading