NACIONALNI TIM U AKCIJI: Nova bitka za spas sela!

Autor: Borislav KAŠANSKI

Vesti

30.09.2019

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle jedne izuzetno uspešne akcije (500 zadruga u 500 sela), koja je bila pun pogodak, na redu je druga...

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Milan Krkobabić

Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj, i njegov Nacionalni tim za preporod sela Srbije kreću u novu misiju. U Palati Srbija održana je radna sednica tima na kojoj je najavljena akcija preporoda 100 sela Srbije u pet južnih upravnih okruga - Topličkom, Jablaničkom, Pirotskom, Pčinjskom i Nišavskom. Sastanak su vodili kopredsednici, ministar Krkobabić i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

- Sto sela u periodu od tri godine može da računa na nove infrastrukturne projekte, na nove zadruge i multifunkcionalne objekte kako bi svako selo imalo zdravstvene, obrazovne i kulturne sadržaje koje bi mlade ljude opredelili da ostanu da žive na selu - izjavio je Krkobabić, istakavši neophodnu saradnju domaćina Srbije, lokalnih i republičkih vlasti.

AGRARNA REFORMA

Ministar je naglasio i da je Srbiji neophodna nova agrarna reforma.

- Ona mora da obuhvati pitanja vezana za zemljišne odnose, odnosno posedovanje, raspolaganje i korišćenje, odgovarajuće organizacione oblike, kao što su poljoprivredna gazdinstva, zadruge i poljoprivredna preduzeća, ali i nove institucije poput poljoprivredne banke i nove poljoprivredne komore. Ta reforma je imperativ za Srbiju, ali predstavlja i veliki izazov, mora da bude sveobuhvatna, okrenuta ka infrastrukturi na selu i da ima širi društveno-socijalni značaj - izjavio je Krkobabić.

Akademik Dragan Škorić istakao je spremnost svih članova Akademijskog odbora za selo SANU da kroz dobre programe, projekte i obrazovanje srpskih seljana pokrenu obnovu srpskog sela.

RepublikaFoto: twitter.com/tvbalkaninfo
Živadinović: Budućnost Srbije je na selu, zato očekujem punu podršku svih institucija

O budućnosti srpskog sela govorili su i članovi nacionalnog tima. Tako je legendarni fudbalski trener Milan Živadinović podsetio na neraskidivu vezu sporta i sela.

- Najveći srpski i jugoslovenski igrači potiču sa sela i ova akcija zaslužuje svaku pohvalu. I budućnost Srbije je na selu. Zato očekujem punu podršku svih institucija za ovaj projekat, a naročito medija - naveo je Živadinović.

PRAVI NAČIN

Psihijatar Jovan Marić konstatovao je da Srbiji nedostaje treće dete po ženi i istakao da obnova sela ima veliki značaj za demografiju i opstanak našeg naroda.

- Mi ćemo promovisati zdrave modele porodičnog života. Na selu su najzdraviji uslovi života. Oni, dopunjeni modernim tehnologijama, mogu predstavljati način da se selo Srbije preporodi, a samim tim i cela Srbija - objasnio je Marić.

Kao i prethodnu akciju pokretanja zadruga, i ovu je podržao i u njoj će učestvovati Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading