Kakve koristi nam donosi Balkanska unija: Tržište bez barijera, a granice formalnost

Autor: I. Ž.

Vesti

28.09.2019

05:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Balkanska unija, projekat nazvan i "mali Šengen", doneo bi mnogobrojne olakšice privrednicima i građanima pet zemalja regiona, ocenjuju stručnjaci i nabrajaju konkretne koristi (pogledajte spisak u okviru).

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

Ne čudi zašto je ova ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iza koje je stala i Amerika, naišla na odobravanje struke. Tako predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež smatra da sve treba da se realizuje u što kraćem roku, te da su se slični projekti pokazali uspešnim i u nekim drugim evropskim regionima koji su to uradili.

- Ideja o tzv. malom Šengenu praktično znači tržište bez barijera, gde više neće biti slučajeva da roba čeka i po dva dana na granicama, što je sada slučaj. To znači prisustvo na tržištu svih zemlja regiona, kao što i one mogu da računaju na naše tržište. Ekonomski odnosi Srbije sa Albanijom i Severnom Makedonijom idu u tom smeru, a sektor trgovine i usluga je u stalnom rastu - kaže Čadež.

Mihajlovićeva: Prvi konkretan korak mogli bi biti zajednički tagovi

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ocenila je da Unija znači bolji život za sve građane.

Foto: Srpski telegraf

- Ne govorimo ovde o novoj Jugoslaviji, u pitanju je čist ekonomski interes za sve države, da uklonimo carinske i trgovinske barijere. To je suština, da učinimo da građani žive bolje, da imamo što više investicija i poboljšamo životni standard svih naših građana. Imamo odličnu geostratešku poziciju i za Srbiju je važno da ima izlaz ka Grčkoj i albanskim lukama - rekla je ona, predlažući kao prvi korak zajednički tag za plaćanje putarina.

Šta bi donela balkanska unija

1. Uklanjanje carinskih barijera

2. Prelazak granice uz minimalne formalnosti

3. Integrisani granični prelazi

4. Zajednički tag za putarine

5. Bez provizija zbog različitih valuta u trgovini

Ekonomista Miladin Kovačević za Srpski telegraf ističe da je odavno pobornik ove ideje.

Čadež: Više neće biti slučajeva da roba dva sata čeka na granicama

- To je u stvari izlazak iz začaranog kruga stagnacije. Srbija je po obimu najveća ekonomija na zapadnom Balkanu, ali imamo ograničenja i pored Cefta sporazuma i bilateralnih napora da se omekšaju granice i ublaže neke barijere. Prema računicama Svetske banke, svi imamo ogromne gubitke zbog tih barijera. Oduvek je kritično sa robom, a javlja se i problem sa tržištem rada. Unija bi to značajno poboljšala i povećala i mogućnost ulaganja - navodi Kovačević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

28.09.2019 09:06

Pa otprilike najveću korist dobit će Albanci i šiptari,da se ne lažemo,jer ih ima po celom"malom šengenu".Biće vrlo interesantno još kad im se naprave putevi za bržu cirkulaciju.Samo napred.