Komisija usvojila inicijativu Srpskog telegrafa za postavljanje spomen obeležja herojima sa Košara

Autor:

Vesti

24.09.2019

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inicijativa dnvenog lista Srpski telegraf da se braniocima Srbije, herojima sa Košara, podigne spomen obeležje u znak i sećanje na njihovu žrtvu koju su nesebično dali u odbrani naše zemlje, dobila je svoj epilog, te će spomen obeležje biti postavljeno u park-šumi "Bencion Buli".

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Spomenik herojima sa Košara koji se trenutno nalazi na privremenoj lokaciji

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu Redakcije dnevnih novina "Srpski Telegraf" i Miodraga Rogana, akademskog vajara, za podizanje spomenika kojim se odaje počast pripadnicima Vojske i Policije Srbije koji su učestvovali u borbama na karauli Košare 1999. godine.

- Idejno rešenje skulpture je autorsko delo Miodraga Rogana. Inicijator predlaže da spomenički tekst obuhvati 108 imena i prezimena poginulih boraca. Predlog Urbanističkog zavoda je da se spomenik postavi u park-šumi "Bencion Buli", u kojoj je postavljen i spomenik heroju Milanu Tepiću - obrazložila je Andrea Radulović.

Bitka na Košarama

RepublikaFoto: Public
Srpska vojska na Košarama

Bitka na karauli Košare naziva se još i pakao Košara, vođena je između Vojske Jugoslavije, na jednoj strani, i terorističke OVK, Albanske vojske, Albanske terorističke organizacije FARK, Legije stranaca i NATO snaga na drugoj strani.

Cilj operacije "Strela" bio je upad albanskih snaga na Kosovo i Metohiju, presecanje linije komunikacije kod Prizrena i Đakovice, i okupacija šireg područja sve do centralne Srbije.

Akciju probijanja karaule Košare albanske snage započele su na Veliki petak 9. aprila 1999. godine. Nakon višednevnih borbi, pripadnici VJ su uspeli da sačuvaju položaje i odbrane Srbiju.

Tokom borbi poginulo je 108 pripadnika VJ, dok je neprijateljstka strana pretrpela petostruko veće gubitke.

Imena 108 hrabrih srpskih ratnika biće urezana u postament spomen obeležja herojima sa Košara.

Podsećamo da je dnevni list Srpski telegraf pokrenuo inicijativu za podizanje spomenika junacima koji su hrabro izginuli protiv višestruko brojnijeg i bolje opremljenog neprijatelja. U inicijativi našeg lista navedeno je da stradanje ovih golobradih mladića na karauli Košare predstavlja simbol stradanja celokupnog srpskog naroda, koji ni pred najvećim izazovima nije pokleko, već je hrabro stao da brani čast i domovinu.

Miodrag Rogan, autor spomen obeležja, izjavio je da ova skulptura predstavlja simbol stradanja napešeg naroda:

- Spomenik simbolično podseća na sve stradalnike srpskog naroda koji nisu pognuli glavu ni pred najvećim svetskim silama - izjavio je Rogan.

HRONOLOGIJA

- 31. maja 2017. Srpski telegraf pokrenuo inicijativu da se herojima sa Košara podigne spomenik

- 4. decembra 2017. sakupljeno 3.428.000 dinara, koliko je bilo neophodno za izgradnju obeležja

- 16. marta 2018. završen spomenik srpskim junacima

- 19. februara 2019. spomenik postavljen na privremenu lokaciju na Terazijama

Konačno, mladići koji su odbranili Srbiju od okupacije dobili su zasluženi spomenik, a Srbi obeležeje koje će ih podsećati na junaštvo, hrabrost i zalaganje za svoju zemlju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Zoran Vukovic

24.09.2019 17:16

Ovakav spomenik zaslužuje mesto na nekom vidnom mestu u centralnom delu Beograda.

tigar

24.09.2019 22:18

Spomenik postaviti u ulicu Strahinjića bana!