Srbija dobija snimke svih kineskih satelita

Autor:

Vesti

24.09.2019

05:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Realizuje se ono što je Srpski telegraf najavio još u oktobru prošle godine. Srbija i Kina postigle su sporazum po kojem će nam Kinezi, kad god nam to zatreba, dostavljati snimke svojih satelita, koji pokrivaju bukvalno celu planetu. A lansirali su ih čak 77 u svemir.

RepublikaFoto: google.com/maps/prinscreen/Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Informacije koje je objavio naš list potvrđene su proteklih dana, tokom posete Beogradu zamenika predsednika Kineske nacionalne svemirske administracije Vu Janhua, kada je cementiran dogovor o uključenju Srbije u savremeni satelitski program te agencije.

Po potrebi, moći ćemo u realnom vremenu da znamo svaki, pa i najmanji pokret vojnih trupa bilo koje od zemalja u našem okruženju. Takođe, ništa manju vrednost ovi snimci neće imati ni za poljoprivredu, meteorološke prognoze, praćenje migracija, kontrolu telekomunikacija...

Foto: Srpski telegraf
Sa naslovne strane Srpskog telegrafa 31. oktobra 2018.

- Kinezi su svoju tehnologiju usavršili do te mere da sateliti koje su lansirali u svemir mogu bez problema da detektuju čak i najsitnije detalje bilo gde na Zemlji, poput registarskih oznaka na automobilima i ljudskih lica. Na ovom dogovoru dugo se radilo, a da do njega dođe, najzaslužniji su svakako izuzetni odnosi dvojice lidera Aleksandra Vučića i Si Đinpinga - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa koji je od početka bio uključen u razgovore.

U kojim ćemo sve oblastima koristiti snimke

- osmatranje granica

- praćenje vojnih akcija

- borba protiv terorizma

- meteorološki podaci

- poljoprivreda

- praćenje migracija

- saobraćaj

- kontrola telekomunikacija

Vu Janhu razgovarao je u Beogradu sa nekoliko članova Vlade Srbije. Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je nakon razgovora s njim da saradnja sa kineskim partnerima Srbiji treba da obezbedi korišćenje satelitskih snimaka i podataka sa kosmičkih platformi za navigaciju, telekomunikacije, daljinska istraživanja, kao i posmatranje zemlje iz kosmosa.

Vide se čak i bore na licu

Bivši diplomata Nebojša Vujović u knjizi "Poslednji let iz Dejtona" opisuje kako ga je američki general Vesli Klark još 1995. u Dejtonu uverio u preciznost savremene tehnologije.

- Uključio je monitor i satelitsku sliku. Najpre sam video zemaljsku kuglu, zatim obrise svih kontinenata, pa onda redom u krupnom planu Evropu, Balkan, BiH i onda grad. Klark je rekao: "Evo, ovo je slika Goražda, vidimo ljude na ulicama, sada ćemo da zumiramo lica". Zumirali su jedan balkon na kome je stajala starica. Jasno sam video njeno izborano lice - opisao je Vujović.

- Srbija i Kina će intenzivno razvijati saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija, istraživanja i posmatranja svemira. Kosmičke tehnologije predstavljaju osnov tehnološkog razvoja u budućnosti, a taj razvoj se zasniva na povezanim uređajima, razmeni velike količine podataka i njihovoj obradi pomoću veštačke inteligencije - izjavio je Popović.

Srbija, kako kažu naši sagovornici upućeni u detalje buduće saradnje, očekuje i podršku od Kine u razvoju svojih satelitskih sistema. 

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa od 31. oktobra 2018.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading