SUŠTINSKI I KONKRETNO: Ovo je predlog SNS za izmenu izbornih uslova

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

23.09.2019

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dijalog sa RTS, sankcije za zloupotrebu javnih preduzeća, zabrana korišćenja skupova koje prave institucije za promociju stranaka, funkcioneri u kampanji samo posle radnog vremena, dupliranje kazni za zlouptrebu funkcije, samo su deo su predloženih mera vlasti koje bi trebalo da dovedu do poboljšanja izbornih uslova.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nebojša Stefanović

Ceo dokument biće usvojen na sednici radne grupe Vlade koju vodi ministar Nebojša Stefanović, a koji će kroz zaključke Vlade biti operacionalizovan. Planirano je da bude 10 zaključaka Vlade, sprovodiće se meru po meru, a svi oni će izdavati jasne obaveze drugim državnim organima. Deo će se odnositi i na preporuke Narodnoj Skupštini.

Dijalog sa RTS

Važan deo dokumenta predviđa i dijalog sa RTS.

- Dijalogom bi trebalo da se nađe najbolji modalitet za ravnopravnu zastupljenost za predstavljanje proglašenih izbornih lista - navedeno je u dokumentu.

- Javna sredstva ne smeju da se troše u kampanji, ni za svoju promociju ili antikampanju za rivale, a funkcioneri će morati jasno da navedu da li nastupaju kao predstavnici stranaka ili kao državni organ, a još važnije je što će u kampanju moći da idu tek posle radnog vremena. Predviđeno je i javno slušanje, a to je procedura kojom se unutar Narodne skupštine govori o funkcionisanju institucija, čime se otvara pitanje aktivnosti REM, kvaliteta rada i svega onoga što bi trebalo da rade po zakonu i u skladu sa najvišim standardima. Tu će i oni koji se bave praćenjem rada REM-a moći da daju svoje viđenje, a to su CRTA, Cesid, Transparentnost... Oni će moći da daju svoj stav kakvav je bio rad REM u toku kampanje, ali i u predizbornom periodu - navodi izvor "Blica".

10 predloga naprednjaka

Dijalog sa RTS
Sankcije za zloupotrebu imovine, imena i aktivnosti JP u političke svrhe i zabrana pritisaka na zaposlene u JP i javnoj upravi u vezi sa podrškom političkim strankama i kandidatima na izborima
Duplirana kazna za zloupotrebu funkcije
Javno slušanje (otvara se pitanje rada REM)
Izbor neimenovanih članova REM (3) 

Agenciji za borbu protiv korupcije se daje rok od pet dana za odluke po prijavama koje se odnose na zloupotrebe u kampanji

Funkcioneri bez političkih aktivnosti u toku radnog vremena

Oštrija kontrola trošenja novca za promociju stranaka
Formiranje tela za kontrolu kampanje u štampanim i onlajn medijima
Obuka službenika koji rade na biračkom spisku i članova biračkih odbora

 

Takođe, plan je i da se izmene zakoni o Agenciji za borbu protiv korupcije i o finansiranju političkih aktivnosti. Biće za 50 odsto strože kazne za zloupotrebu funkcije, ali će biti predviđena i sveobuhvatnija kontrola troškova izborne kampanje.

- Duplira se prekršajna kazna u članu 74. Zakona Agencije za borbu protiv korupcije, a koja je sad od 50.000 do 150.000 dinara. Biće propisan rok od pet dana Agenciji da odlučuje po prijavama koje se odnose na zloupotrebe u kampanji, jer se govori o nečemu što daje legitimitet izborima tako da reakcija mora da bude brza. Menjaće se Zakon o javnim preduzećima, predviđene su sankcije za zloupotrebu imovine, imena i aktivnosti JP u političke svrhe, a predviđena je i zabrana pritisaka zaposlenih u JP i javnoj upravi u vezi sa podrškom političkim strankama i kandidatima na izborima. Što se tiče obuke članova biračkih odbora, nju će sprovoditi RIK, dok će Narodna skupština formirati odbor koji bi pratio rad štampanih i onlajn medija. Takođe, ceo set mera odnosi se na dostupnost dokumenata koji izrađuje RIK - kaže izvor "Blica".

Antonijević: Ušlo se u detalje, suštinske izmene

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo i jedan od organizatora okruglog stola na kojem se odvijao dijalog vlasti i opozicije i koji za rezultat ima ovaj set predloga Milan Antonijević kaže da je dobro da se sa ovim merama upoznaju sve stranke.

- Ušlo se u detalje, izmene će biti suštinske i pokazuju mogućnost promene same slike izbornog procesa u Sebiji. Kratak je period, šest meseci zahteva mnogo posvećenosti i nijedna nedelja se ne sme izgubiti da bi se ovo sve sprovelo. Dati su rokovi za izmene, negde su 30, negde 60 dana, a negde će biti i narednih desetak dana - rekao je Antonijević, i dodao da će dokument biti distribuiran svima, kako onima koji su učestvovali u razgovoru tako i onima koji su ga napustili.

Antonijević je najavio i da će Republičko javno tužilaštvo, kao i Državno veće tužilaca imati aktivniju ulogu na izborima, zahvaljujući čemu će građani moći da se osećaju sigurnije kada daju svoj glas.

Prvi okrugli sto vlasti i opozicije o izbornim uslovima održan je 30. jula na Fakultetu političkih nauka, uz prisustvo civilnog sektora. Izabran je baš FPN jer se taj fakultet bavi izučavanjem izbornih sistema i civilnog društva.

Četiri teme

Održano je šest rundi dijaloga, a poslednje tri bile su bez predstavnika Saveza za Srbiju, koji su svoje odluku obrazložili time što nije dozvoljeno prisustvo medija. Razgovaralo se o četiri teme, medijima i finansiranju kampanja, biračkim spiskovima i biračkim pravima građana. Spiskovima i pravima građana posvećeni su poslednji sastanci.  

Nakon poslednje runde dijaloga, predstavnici opozicije rekli su novinarima da je SNS napravila iskorak. Pitanje je koja će od stranaka ostati pri bojkotu, jer sledi dijalog vlasti i opozicije u Skupštini Srbije uz posredstvo Evropskog parlamenta, a učestvovaće i Fond za otvoreno društvo. Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović je posle šeste runde dijaloga rekao da smatra da je bojkot najgora odluka koja može da zadesi Srbiju.

- Ideja da se bojkotuju izbori i, s druge strane, stav predsednika Srbije Aleksnadra Vučića da to prihvati nonšalantno - jeste katastrofa. Loše je to što će naše probleme rešavati Kukan i Mekalister - kazao je Jovanović.

Ove mere su za Pokret slobodnih građana bile dovoljne da odlože najavljenu odluku o eventualnom bojkotu izbora. Član predsednistva PSG Petar Miletić rekao je da će taj pokret sačekati kraj dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, a da predloge koje je dao SNS vidi kao pomak u dobrom pravcu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading