Vučić kod Trampa na prijemu

Autor:

Vesti

23.09.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku ove sedmice učestvuje na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, u čijem fokusu će biti klimatske promene, a na agendi srpskog predsednika svakako su najvažnija tema razgovori sa najvažnijim međunarodnim faktorima o rešavanju kosovskog pitanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Donald Tramp

U SAD šef države sastaće se, između ostalih, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na njen zahtev, pomoćnikom državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu Filipom Rikerom, kao i sa političkim direktorom britanskog Forin ofisa Ričardom Murom. Takođe, Vučić će prisustvovati prijemu koji Donald Tramp priređuje za učesnike zasedanja Generalne skupštine UN, pa će verovatno biti prilike da razmeni mišljenja i sa predsednikom SAD.

Sagovornici Srpskog telegrafa poručuju da će Vučić sa svetskim moćnicima razgovarati o KiM i evrointegracijama, ali i o budućim investicijama, ekonomskom napretku Srbije i situaciji u BiH.

Prema rečima potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, Vučić će se u Njujorku boriti za Srbiju.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zorana Mihajlović

- Sve što radi predsednik Srbije jeste da se Srbija sačuva, da se nađu kompromisna rešenja, a naši partneri sa svih strana sveta dobro vide da Srbija nije ona koja je bila za vreme Tadića i Jeremića, kad se ničim nije bavila, pa ni spoljnom politikom, već suverena zemlja, ekonomski jača i spremna da radi i nalazi kompromise - poručuje Mihajlovićeva za Srpski telegraf.

Mihajlovićeva: Sve što radi predsednik Srbije jeste da se Srbija sačuva, da se nađu kompromisna rešenja

Potpredsednik parlamenta i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković kaže da će ovo biti odlična prilika za predsednika Vučića da osnaži poziciju Srbije i dobije podršku po pitanju evropskih integracija, ali i kompromisnog rešenja za KiM.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vladimir Marinković

- Imaće veoma teške razgovore, srešće se sa Angelom Merkel, Sergejom Lavrovim, a nadamo se da će imati kratak susret i sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i njegovim timom, što je ogromna šansa da utiče da SAD potencijalno uvaže naše legitimne interese na KiM koristeći argumente koje su američki zvaničnici iz Trampove administracije prihvatili i dobro razumeli u proteklih nekoliko godina. Očekujem da će predsednik imati priliku da razgovara i sa Majkom Pompeom i da će se upoznati i nastaviti saradnju sa novoimenovanim savetnikom za nacionalnu bezbednosti O' Brajenom. Takođe, siguran sam da će predsednik Vučić dobar deo svog vremena da iskoristi kako bi razgovarao sa liderima zemalja sa kojima Srbija ima snažnu ekonomsku saradnju o novim projektima i investicijama - smatra Marinković.

Marinković: Nadamo se susretu sa Trampom i njegovim timom

Analitičar Jakša Šćekić za naš list dodaje da će svetski moćnici sa Vučićem imati dve teme.

RepublikaFoto: Printskrin/N1
Jakša Šćekić

- Jedna tema je Kosovo, a druga tema je BiH, to naročito postaje tema posle ove SDA rezolucije, koja znači premontiranje Dejtona. Izgleda Bošnjaci misle da je prošlo mnogo vremena i da mogu da probaju da se igraju sa tim. To je testiranje političke situacije u BiH, ali svetu ne treba još jedna destabilizacija. Što se Kosova tiče, biće to međusobno objašnjavanje šta su srpske crvene linije i šta su prištinske crvene linije - zaključuje Šćekić.

Sa Angelom u četiri oka

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel i Aleksandar Vučić

- nemačka kancelarka Angela Merkel

- ruski šef diplomatije Sergej Lavrov

- premijer Irske Leo Varatkar

- predsednik Gvatemale Džimi Morales

- pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker

- politički direktor Forin ofisa Ričard Mur

- grčki premijer Kirijakos Micotakis

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji će do 28. septembra boraviti u Njujorku, učestvovaće i na sastanku na visokom nivou na temu globalni poziv za zaštitu verskih sloboda. Domaćin tog skupa biće predsednik SAD Donald Tramp. Imajući u vidu spontanost srpskog šefa diplomatije, nikog ne bi čudilo ako uspe i da ponovo porazgovara sa Trampom.

Šćekić: Jedna tema je Kosovo, a druga tema je BiH

Podsetimo, pre dve godine, takođe na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, Dačić je prišao Trampu i nakratko razgovarao sa njim.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Ivica Dačić

- Američkom predsedniku Trampu, sa kojim sam se susreo pre četiri godine, doneo sam foto-kopije naslovnih strana svih naših novina kad je izabran. Podsećam vas da je Vučić pozvao Trampa da poseti Srbiju, a naši građani su najviše navijali za njega - rekao je Dačić tada.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading