Lider Amerike preuzima inicijativu u rešavanju Kosova: Trampov specijalac izbacuje EU

Autor:

Vesti

20.09.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp rešio je da izgura Evropljane iz priče oko rešavanja kosmetskog pitanja jer su se pokazali nesposobni da reše bilo šta, a svoj plan počeo je da sprovodi na terenu preko operativca Metjua Palmera.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- U novembru sledeće godine Donald Tramp se bori za novi predsednički mandat, pa je rok za rešavanje Kosova značajno skraćen. I sad, pošto Angela Merkel nema snagu da preuzme kontrolu nad kosmetskom situacijom, a EU ima puno svojih problema i troma je da nešto uradi, Tramp koristi priliku da raspetlja kosovski čvor - objašnjavaju diplomatski izvori.

JASNE INSTRUKCIJE

Palmer je, kako objašnjavaju naši sagovornici, dobio zadatak da na terenu izdejstvuje postizanje dogovora i uveliko daje izjave koje potvrđuju da Vašington želi brzo rešenje.

U intervjuu za Glas Amerike, Trampov specijalac poručio je budućoj vladi u Prištini da je ukidanje taksi prvi potez koji od njih očekuje Bela kuća.

- Vašington očekuje da to bude vlada koja je spremna da sastavi pregovarački tim sa snažnim ovlašćenjima i spremna da se angažuje za pregovaračkim stolom sa Srbijom, sa ozbiljnošću u nameri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa. SAD će biti sa njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora da preuzme kontrolu nad svojim sudbinom - naglasio je Palmer.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. STANIĆ
Metju Palmer

PRAZAN PROSTOR

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Srpski telegraf kaže da se EU, posebno tokom mandata Federike Mogerini, pokazala nesposobnom da reši pitanje Kosova, pa nije ni čudo što su Amerikanci iskoristili prazan prostor da preuzmu stvar.

- Konačnu reč sa zapadne strane u rešavanju pitanja KiM imaće Amerikanci, to je sigurno, ali isključivo uz dogovor sa Rusima i uz saglasnost Srbije. Prošlo je vreme jednostranih rešenja - smatra Milivojević.

Konačnu reč imaće Amerikanci, ali isključivo uz dogovor sa Rusima i uz saglasnost Srbije - Milivojević

Kako navodi bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović, Amerika je "stariji brat", a EU "mlađi brat".

- Pa tako mlađi brat uvek mora da sluša starijeg brata, tako i u ovom slučaju, s tim što nam još uvek Amerikanci nude mrvice da bismo pristali na bilo šta. Nekad su tako gurnuli Ričarda Holbruka da reši stvar, sad Palmera - zaključuje Jovanović.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladislav Jovanović

Srpski zet i veteran među diplomatama

  • Veteran Službe za inostrane poslove SAD, ima više od dve decenije diplomatskog iskustva
  • Oženjen je Srpkinjom Danicom, koju je upoznao tokom službovanja u Beogradu, gde je bio politički savetnik u američkoj ambasadi
  • U jednom od intervjua ispričao je da imaju kuću u Dobrim Vodama kod Bara, gde sa suprugom provodi veći deo leta
RepublikaFoto: Tanjug

Manter: U dijalog o KiM da se uključi više aktera

Nekadašnji ambasador SAD u Srbiji i predsednik Instituta Istok-Zapad Kameron Manter saglasan je sa idejom da se u dijalog o KiM uključi više aktera.

- Početkom sledeće godine biće novih mogućnosti, s novim timom u Briselu, s novim timom na Kosovu, naravno, za srpsku vladu i za srpsku opoziciju - da svi oni učestvuju - rekao je Manter.

Voleo bi, kaže, da nova vlada Kosova bude voljna da problem taksi reši i "ispod radara", a i pitanje koje Albanci pominju - da Srbi prestanu da delegitimizuju zemlje koje su priznale Kosovo, dodajući da veruje u tihu diplomatiju.

- Želimo da istražimo načine na koje se to može prebroditi, u SAD postoji novi savetnik za nacionalnu bezbednost, tu je specijalni izaslanik za zapadni Balkan Metju Palmer, postoji politički osećaj da stvari mogu da se pokrenu - naveo je Manter.

Ocenjuje da ima puno mesta za ustupke, ali da se to ne mora raditi tako da se ponizi druga strana:

- Neki pregovori bez mnogo pažnje mogu da dovedu do odustajanja od ekstremnih stavova - da Albanci ukinu takse, ali ima stvari koje i Srbi mogu da urade. Tome služi tiha diplomatija. Ja sam uveren da će Vlada Srbije uspeti u tome.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading