BRNABIĆEVA: Novi sastav EK je ključan za ulazak Srbije u EU!

Autor: Tanjug

Vesti

12.09.2019

15:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da je Višegradska četvorka, čije su članice poput Mađarske i Poljske, predložene za značajne pozicije u okviru nove Evropske komisije, dala veliku podršku agendi proširenja Evropske unije.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Ana Brnabić

Brnabić je srpskim novinarima u Pragu, nakon radnog sastanka sa liderima Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke, a kojem su prisustvovali i premijeri Zapadnog Balkana, kazala da je konstatovano da je ovo ključna Evropska komisija koja mora da doprinese da Srbija i Crna Gora dođu do "samih vrata" Evropske unije.

- Da li je to 2025. godina zavisiće i od naših reformi. Ali Evropska unija i zemlje članice moraju da daju mnogo jasniji signal Srbiji i celom regionu da je proširenje zaista na agendi, da ne idemo više sa jednim ili dva poglavlja, ako smo već spremni za mnogo više, navela je Brnabić.

Navodeći da je sastanak Višegradske četvorke sa Zapadnim Balkanom bio jako dobar i koristan, Brnabić je zahvalila predsedavajućem, češkom premijeru Andreju Babišu, ali i drugim liderima te grupe na organizaciji događaja.

- Imamo veliku podršku agendi proširenja Evropske unije i radni sastanak dolazi u pravom trenutku. Zemlje Višegradske četvorke su dobile značajne pozicije.

- Mađarska, najverovatnije, ukoliko to bude potvrdio Evropski parlament, dobija komesara za proširenje, Poljska poljoprivredu i čak dva potpredsednika EK, primetila je Brnabić i dodala da će V4 uputiti i zvanično saopštenje da Unija treba da nastavi i na najkonkretniji način ubrza proširenje.

Kako je precizirala, to znači da Srbija i Crna Gora brže otvaraju poglavlja, a da Albanija i Severna Makedonija dobiju zeleno svetlo u oktobru za otpočinjanje pregovora.

Svi su se složili da je situacija sa Bosnom i Hercegovinom najkompleksnija, dodala je.

Brnabić je navela da su lideri dva regiona razgovarali i o infrastukturnim projektima, razvojnim projektima, životnoj sredini, migracijama i bezbednosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Zoi

12.09.2019 17:27

Ocekujemo mnogo od novog sastava.

JovicaBabic84

12.09.2019 20:56

Velika su ocekivanja svakako da ce ovaj sastanak biti veoma znacajan za nas.